Imprimare

Medicina personalizata, sanse si asteptari in Romania

Platforma Europeana de Dezvoltare a lansat programul national “Alege Medicina Personalizata”, un proiect care are ca scop imbunatatirea accesul pacientilor romani la tratamente inovatoare si egalitatea de sanse.

Medicina personalizata- o necunoscuta

Fata de abordarea terapeutica clasica, prezenta, medicina personalizata inseamna o terapie tintita. Adica, "terapia potrivita pentru grupul potrivit de pacienti, la momentul potrivit".

Sansa unei terapii personalizate a aparut odata cu dezvoltarea terapiilor biomoleculare.

Aparitia biologiei moleculare a reprezentant insa un moment de rascruce in medicina. Reperele majore pe acest drum au fost descoperirea structurii dublu-helix a ADN-ului la inceputul anilor ’50 si secventierea genomului uman in primii ani ai secolului XXI.

Cercetarile moderne au aratat ca terapiile personalizate, care permit urmarirea originilor unei boli pana la cauzele ei moleculare ofera informatii spectaculoase asupra factorilor care provoaca boala respectiva.

In ultimii ani au fost inregistrate succese uimitoare in acest sens datorita progreselor spectaculoase ale stiintelor conexe biologiei moleculare, precum genetica sau genomica.

Testele moleculare – elementul cheie

Scopul Medicinei Personalizate este ca prin intermediul testelor moleculare sa puna la dispozitia medicului si pacientului deopotriva cel mai indicat medicament.

Aparitia testelor companion de diagnostic permit masuarea unor indicatori specifici, cum ar fi nivelurile de proteine, mutatiile anumitor gene. Toate acestea reprezinta premisele alegerii unui tratament specific bolii, doze specifice de administrare a medicamentelor in functie de nevoile particulare. Mai mult decat atat, pot fi stabiliti factorii de risc mai usor. Prin urmare, medicina personalizata este extrem de eficienta cand vine vorba de preventie.

Boli grave in care tratamentele personalizate au indicatie de electie:

  • Cancerul de san, care afecteaza anual, in intreaga lume, aproximativ 1,4 milioane de femei. Desi se fac in continuu progrese in tratamentul cancerului de san, 450.000 de femei mor anual din cauza aceastei boli. O sansa este diagnosticarea genotipului Her, iar pentru pacientele Her 2 pozitive este indicat un tratament cu mari sanse de reusita.
  • Cancerul bronho-pulmonarnon-microcelular, care este cel mai frecvent tip de cancer, la nivel global. In ciuda clasificarii sale aparent uniforme, acest tip de afectiune maligna variaza in functie de defectele genetice care stau la baza ei.
  • Poliartrita reumatoida, boala progresiva, care nu se vindeca si care distruge cartilagiile si oasele. Ca urmare, 50% dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt nevoite sa-si inceteze activitatea profesionala in primii zece ani de boala si la aproximativ 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic inca din primii doi ani de evolutie a bolii.
  • Melanomul, cea mai agresiva si mortala forma a cancerului de piele. Sute de mii de oameni sufera anual din cauza acestei maladii, mii dintre ei pierzand lupta cu boala.
  • Recent, s-au descoperit medicamente din grupa anticorpilor monoclonali care pot schimba radical supravietuirea acestor pacienti.
  • Infectia cu virusul hepatitei C, care este prezent la aproximativ 200 de milioane de persoane din intreaga lume. Acesta poate cauza boala acuta sau cronica ce poate duce la insuficienta hepatica, ciroza si cancer hepatic.

Petitie online

Problema cheie este insa accesul la aceste terapii, ele fiind destul de costisitoare, nu numai in Romania.

Prin programul "Alege medicina personalizata!" se urmareste sensibilizarea atat a factorilor de decizie, cat si a medicilor pentru cresterea accesului pacientilor romani la terapii inovatoare.

De asemenea, ca o prima initiativa in acest program, se lanseaza o petitie online prin care toti romaniii sunt invitati sa o semneze pentru introducerea cu prioritate a tratamentelor personalizate si inovatoare pe lista medicamentelor compensate si gratuite, cat mai curand posibil.

In afara problemelor legate de cost, dr Vasile Cepoi, consilier al primului ministru, prezent la lansarea acesti initiative, spune ca medicina personalizata trebuie legata de relatia medic - pacient. "Medicina personalizata ar trebui sa inceapa cu relatia medic-pacient. E necesara o formare a medicului pentru medicina personalizata Problema cea mai complexa este mentalitatea medicului", a sustinut consilierul guvernamental, care a amintit ca exista medici care unt reticenti fata de acst concept.

La randul sau, reprezentantul pacientilor, Cezar Irimia (FABC), sustine ca societatea trebuie sa ia atitutine si in aceasta problema. "Egalitatea de sanse a pacientilor romani cu cei din Europa este obligatorie", a declarat presedintele FABC.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicina-personalizata--sanse-asteptari-romania_6202/

lauff lautf laurf