Ministerul Sanatatii intentioneaza introducerea vaccinarii antipneumococcice
Ministerul Sanatatii si Coalitia pentru o Noua Preventie au incheiat, joi, 23 mai, un Protocol de colaborare care vizeaza actiuni comune pentru drepturile copiilor romani de a fi vaccinati pneumococic, nclusiv prin includerea in caldendarul de vaccinari obligatorii a vaccinului antipneumococcic.
Este primul Protocol dintre documentele semnate de ministrul sanatatii cu diferiti reprezentanti ai societatii civile, reprezentanti ai pacientilor si ai corpului medical, care are un obiectiv precis, introducerea vaccinarii anti-pneumococcice in schema de vaccinari obligatorii.
“Acest protocol pe care l-am semnat astazi are tinte precise, care reglementeaza drepturile si obligatiile asumate atat de autoritati, cat si de societatea civila pentru o vaccinare reala”, a declarat Eugen Nicolaescu.
Desi bolile pneumococcice sunt o reala amenintare pentru sanatate copiilor, doar 2% dintre copii din Romania au acces la acest tip de vaccinare.
„Din nefericire, in Romania doar 2% dintre parinti isi permit sa-si vaccineze copiii impotriva acestui inamic nevazut, pneumococul. Luptam pentru dreptul copiilor romani de a fi vaccinati inca din septembrie 2012, cand am pus bazele acestei Coalitii. Ne bucura semnarea protocolului si suntem siguri ca impreuna cu Ministerul Sanatatii vom reusi cat mai rapid sa oferim gratuit copiilor nostri acest vaccin”, a declarat Andreea Marin, Presedinte al Fundatiei „Pretuieste Viata“ si ambasadorul campaniei CNP 2013.
Ministrul Sanatatii a mai adaugat ca protocolul face parte din angajamentele MS pentru promovarea preventiei.
“Nu voi obosi sa repet ca, a preveni este mult mai important si mai ieftin decat sa tratezi”, a mai spus Eugen Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii a explicat ca, la initiativa Coalitiei pentru o Noua Preventie, a solicitat un punct de vedere Comitetului National de Vaccinologie cu privire la introducerea vaccinului pneumococic in calendarul obligatoriu de imunizari.
“Dupa o analiza serioasa Comitetul National de Vaccinologie ne-a facut recomandarea pentru acest vaccin, astfel incat am aprobat programul. Dupa rectificarea bugetara speram sa dam drumul la procedurile de achizitionare a vaccinului si, din trimestrul IV, sa incepem imunizarile”, a spus ministru Eugen Nicolaescu.
Ministrul spera ca programul sa inceapa cel tarziu la 1 decembrie.
Ministrul Sanatatii a mai subliniat ca, este nevoie si asteapta din partea Coalitiei pentru o Noua Preventie sa desfasoare o campanie profesionista de informare a parintilor cu privire la beneficiile acestei vaccinari.
O serie de societati academice, precum Societatea Romana de Pediatrie, si-au exprimat sprijinul pentru introducerea vaccinarii antipneumociccice obligatorii.