Imprimare

Piata farma: a nivelul ultimelor 12 luni rata de crestere este marginala

Valoarea medicamentelor eliberate catre pacienti in Romania a atins nivelul de 3,05 miliarde lei la pret de distributie in primul trimestru al anului 2013, in crestere cu 4,3% comparativ cu trimestrul 1 al anului 2012, estimeaza Cegedim Romania conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, citat de Agerpres.

Pharma & Hospital Report, studiu de referinta in analiza pietei farmaceutice, este realizat in Romania incepand din 1996.

"Desi comparativ cu trimestrul 1 din 2012 suntem inca pe crestere, reducerea valorii trimestriale de la 3,13 la 3,05 mld. lei arata clar tendinta de gripare a pietei farmaceutice, din pacate din cauza constrangerilor si nu a nevoilor. Prognoza ramane modesta, deoarece la nivelul ultimelor 12 luni rata de crestere este marginala: +0,2% in volum, +2,2% in zile de tratament si +4,5% in lei, respectiv 0,0% in euro. La nivel de ansamblu pentru anul 2013, mentinem prognoza de crestere la +1,4% in lei, ceea ce va putea insemna o scadere in euro sau dolari, functie de evolutia cursurilor de schimb. in conditiile termenelor de plata prelungite, la nivel de ansamblu problema finantarii este esentiala, iar la nivelul companiilor (de la cele mai mici, farmaciile, pana la cele mai mari, companiile producatoare) supravietuirea este o strategie de interes. Autoritatile raman cu misiunea de a gasi concomitent solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu, ceea ce nu pare fezabil la nivelul actual de finantare in perspectiva multianuala," a declarat Petru Craciun, director general Cegedim Romania, potrivit unui comunicat.

Valoarea totala a medicamentelor eliberate catre pacienti in trimestrul 1/2013 s-a ridicat la 3,05 miliarde lei, in crestere cu 4,3% fata de trimestrul 1/2012.

Medicamentele pe baza de reteta din farmacii, au atins o valoare de 2,17 miliarde lei, in crestere cu 2,5%. Medicamentele fara prescriptie au atins o valoare de 0,48 miliarde lei, in crestere cu 10,3%, iar segmentul de spital a atins 0,41 miliarde lei, in crestere cu 7,9% fata de trimestrul 1/2012.

In privinta evolutiei principalelor grupe terapeutice, in ultimele 12 luni se evidentiaza cresteri in volum peste media pietei in cazul medicamentelor pentru sange si organe hematoformatoare (2,9%), sistemul digestiv si metabolism (2,7%) si cardiovascular (1,6%); in valoare, cresterea medicamentelor pentru sistemul digestiv si metabolism (9,6%), sistemul nervos (5,2%) si anti-infectioase sistemice (4,4%) este superioara celorlalte grupe.

Ierarhia principalelor 10 corporatii pentru ultimele 12 luni se mentine comparativ cu trimestrul anterior, pe podium fiind Sanofi (inclusiv Zentiva), cu vanzari de 975,7 milioane lei, urmata de Hoffmann La Roche, cu 876,2 milioane lei si Novartis cu 741,2 milioane lei.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/piata-farma-nivelul-ultimelor-12-luni-rata-crestere-marginala_6207/

lauff lautf laurf