Imprimare

Campania de vaccinare impotriva gripei se va putea realiza cu vaccinuri ale Institutului I. Cantacuzino

Campania de vaccinare impotriva gripei se va putea realiza cu vaccinuri din productia Institutului I. Cantacuzino, a declarat joi, 30 mai, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a anuntat intr-o conferinta de presa masurile luate de Executiv pentru sprijinirea a doua institutii strategice pentru Romania, Institutul I Cantacuzino si Antibiotice Iasi.

Eugen Nicolaescu a declarat, cu acest prilej, ca Guvernul Romaniei, la initiativa Ministerului Sanatatii, a redat rolul strategic celor doua embleme ale medicinii romanesti: Institutul Cantacuzino si Antibiotice Iasi.

“Doresc sa multumesc pe aceasta cale primului-ministru al Romaniei, dl Victor Ponta, si intregului Guvern pentru sprijinul acordat in acest demers atat de important pentru medicina romaneasca si interesul national. Unul dintre obiectivele asumate prin Programul de Guvernare a fost chiar repornirea si dezvoltarea activitatii Institutului Cantacuzino, institutul avand rol strategic national si regional”, a declarat ministrul.

Potrivit ministrului Sanatatii, repornirea productiei la Institutul Cantacuzino reprezinta un obiectiv major al actualului sau mandat, implicandu-se direct pentru reluarea activitatii acestui Institut.

“Institutul Cantacuzino a devenit serviciu de interes economic general. Prin Hotarare de Guvern, s-a aprobat Planul National de Interventie pentru prevenirea imbolnavirii in masa a populatiei generata de epidemii si pandemii si s-au alocat 10 milioane de lei din Fondul de rezerva al Guvernului”, a mai precizat Eugen Nicolaescu.

Ministrul a spus ca e prima data cand se acorda unei institutii statutul de serviciu de interes economic general si a subliniat faptul ca cele 10 milioane de lei pe care Institutul Cantacuzino i-a primit nu reprezinta ajutor de stat, ci o compensatie financiara din partea statului pentru indeplinirea obligatiei ce ii revine in noua sa calitate.

Astfel, daca statul va fi interesat de produse ale Institutului, le va putea achizitiona in regim direct, fara ca acest lucru sa fie considerat ajutor de stat. Ministrul a mai spus ca acest statut ar putea fi acordat si companiilro Antibiotice Iasi si Unifarm.

“Sistemul sanitar are nevoie de Institutul National Cantacuzino. Prin adoptarea acestui Plan National de Interventie, Romania repune bazele independentei sale in productia de vaccinuri”, a adaugat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul a reamintit faptul ca declinul Institutului Cantacuzino a inceput in urma cu 3 ani, odata cu retragerea autorizatiei de functionare, inclusvi pentru vaccinuri.

De asemenea, ministrul Sanatatii a anuntat ca Laboratorul de Control a Calitatii din cadrul Institutului Cantacuzino, fara de care nu se poate desfasura activitatea de productie, a fost verificat si apreciat in mod pozitiv, fiind in curs de acreditare.

In urmatorii ani, vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino ar putea fi si exportat.

In afara repornirii productiei de vaccin antigripal, ministrul a mentionat atentia care se acorda pentru repornirea in viitor si a productiei altor produse strategice precum vaccinul BCG si Cantastin.

SC Antibiotice SA, posibilitatea de reinvestire a profitului

In ceea ce priveste SC Antibiotice SA, la initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul a adoptat o hotarare prin care Antibiotice Iasi va varsa la bugetul de stat doar 50% din profitul ramas dupa deducerea impozitului pe profit, la incheierea exercitiului financiar al anului 2013, restul urmand sa fie reinvestit in vederea realizarii programului de dezvoltare, reabilitare si modernizare a platformei de productie.

“Prin noile reglementari initiate de Ministerul Sanatatii, mai multi bani din profitul obtinut raman efectiv la Antibiotice Iasi pentru a fi reinvestiti, pentru cresterea capacitatii de productie si a performantei”, a precizat ministrul Sanatatii.

Antibiotice Iasi are un portofoliu de peste 155 de produse,pe care le livreaza tuturor spitalelor din tara si unui numar de peste 5000 de farmacii.

Antibiotice Iasi asigura locuri de munca pentru 1450 de persoane si contribuie la bugetul general consolidat al statului cu aproximativ 44 milioane de lei anual.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/campania-vaccinare-impotriva-gripei-putea-realiza-vaccinuri-institutului-i--cantacuzino_6206/

lauff lautf laurf