Imprimare

John Chave: Farmacia independenta e vitala pentru sistemul de sanatate

Conferinta Nationala a Colegiului Farmacistilor, desfasurata in perioada 24-25 mai sub tema “ Modelul farmaciei romanesti – Modele europene de farmacie”, a beneficiat de participarea activa la lucrari a secretarului general al Grupului Farmaceutic al UE (PGEU), John Chave.

Potrivit acestuia, in intreaga Europa, farmacistii se confrunta cu provocari atat financiare, cat si profesionale. Insa, "nu trebuie sa fim pesimisti, pentru ca acestea sunt si vremuri bune, din anumite puncte de vedere", a subliniat John Chave. Unul dintre motive ar fi ca "sistemul medical ar nevoie, mai mult ca oricand, de expertiza farmacistilor", dupa cum reiese din interviul acordat PaginiiFarmacistilor.


Reporter: Ce provocari stau in fata farmaciilor independente in prezent?

John Chave: Sunt doua provocari majore pentru farmaciile independente. Prima ar fi liberalizarea extinsa a modelelor de farmacie. In ultimii 15-20 de ani multe tari au ridicat interdictia privind proprietatea exclusiva a farmacistilor asupra farmaciilor si au permis lanturilor de farmacii sa se dezvolte pe piata. Acum este dificil pentru farmaciile independente sa concureze cu astfel de organizatii mari ce au mijloace ce lipsesc farmaciilor mai mici.

A doua problema cu care ne confruntam sunt reducerile retributiilor si a compensarii in aproape toate tarile europene, in parte cauzate de reducerea (valorii, nr.r) platilor si in parte a scaderii preturilor medicamentelor.
In unele tari europene, farmaciile independente se lupta sa supravietuiasca din cauza reducerii preturilor si a veniturilor, caz diferit decat al lanturilor de famracii, care au un alt tip de organizare si de finantare.

Reporter: Care sunt periocolele de care trebuie sa se teama farmaciile independente?

John Chave: Pericolul este fie ca farmacia sa nu se mai poata sustine, fie ca afacerea sa scada atat de mult incat sa nu mai poata oferi serviciile profesionale pe care ar trebui sa le ofere. Aceasta ar fi un dezastru pentru majoritatea sistemelor sanitare europene, chiar si acolo unde exista o prezenta importanta a lanturilor de farmacii.

Farmaciile independente aduc o contributie unica (in sistemul sanitar, nr.r.). De exemplu, in tarile unde au patruns pe piata, lanturile de farmacii nu ajung si in zonele rurale sau in zonele mai putin atractive din punct de vedere economic. In acele zone, predomina farmaciile independente. De aceea ele sunt vitale pentru serviciile de sanatate publica si vitale din punct de vedere al solidaritatii sistemului sanitar. Ar fi tragic sa le pierdem.

Reporter: Cum vedeti rolul farmacistului in sistemul de sanatate european modern?

John Chave: Rolul farmacistul este crucial si devine din ce in ce mai important. In Europa au loc schimbari demografice. Astfel, in contextul imbatranirii populatiei avem din ce in ce mai multe persoane in varsta care sunt dependente de medicamente. Pe de o parte, cresterea sperantei de viata e un lucru bun, pentru ca oamenii traiesc mai mult si in sanatate. Apar insa si pericole, deoarece pacientii nu isi mai iau corect medicatia sau sunt mai predispusi la reactii adverse medicamentoase. Aceasta demonstreaza ca expertiza  farmacistului este mai relevanta ca niciodata si va creste ca relevanta in viitor, in paralel cu problema (de sanatate publica, n.r.) reprezentata de bolile cronice. Ele sunt o epidemie prezenta atat in tarile dezvoltate cat si in cele in curs de dezvoltare.

Daca vrem sa facem sistemul sanitar mai eficient, trebuie sa invatam sa detectam si sa ingrijim bolile cronice din ce in ce mai bine, dand farmacistului un rol unic. Este o oportunitate si pentru farmacisti sa lucreze alaturi de alti profesionisti din sanatate pentru a face ca tratamentul, ingrijirea si diagnosticul precoce al bolilor cronice sa fie mai eficient.

Traim un paradox: exista o presiune nemaintalnita pana acum asupra farmacistilor (prin liberalizarea regimului proprietatii, presiune economica etc.) dar, in acelasi timp, relevanta si importanta profesiei de farmacist in sistemele de santate este in crestere si va creste si mai mult.

Reporter: Ce parere aveti despre farmaciile on-line?

John Chave: Pentru mine, farmacia on-line este o contradictie in termeni. Nu imi place nici termenul de farmacie pe internet, pentru ca o astfle de "farmacie" nu reprezinta in fapt o farmacie.

Reporter: Ce reglementari legale exista in acest domeniu? Farmaciile online sunt legale sau ilegale?

John Chave: In unele tari europene este permisa vanzarea OTC-urilor prin internet. Doar in foarte putine tari este permisa vanzarea prin internet a medicamentelor pe reteta. De exemplu, in Marea Britanie, Olanda sau Germania este permisa. Dar in majoritatea tarilor acest lucru este interzis si sper sa ramana interzis. Multi pot fi de acord cu farmaciile on-line spunand ca acum totul se cumpara pe internet, e mai ieftin si alte asemenea motive. Eu spun ca este un pas inapoi, regresiv. Nu cred ca a cumpara un medicament pe internet este acelasi lucru cu a cumpara o carte de pe Amazon.com. Nu putem garanta siguranta in administrarea medicamentului sau serviciile pe care dorim sa le asiguram punand o distanta uriasa intre pacient si farmacist.

Reporter: In prezent, medicamentele contrafacute sunt o mare problema. Care este situatia in UE?

John Chave: Tot mai multi recunosc ca amenintarea pe care o reprezinta medicamentele contrafacute e din ce in ce mai mare. Totusi, cea mai mare parte a medicamentelor contrafacute din Europa provind de pe internet. Este inca un motiv pentru care nu cred ca farmaciile online sunt un lucru bun. Insa medicamentele false pot sa apara si pe un lant de distributie normal.
In problema medicamentelor contrafacute, UE a luat atitudine. In urma cu 2 ani, ( CE ) a adoptat o Directiva asupra medicamentelor falsificate, ce a impus ca fiecare medicament (produs) sa fie inseriat, ceea ce permite farmacistilor si distribuitorilor sa il autentifice. Astfel, se parcurge un drum lung in combaterea prezentei medicamentelor contrafacute in farmacie.

Reporter: Ce opinie aveti fata de publicitatea prin discount pe care o fac unele farmacii?

John Chave: Nu cred ca publicitatea este o cale de urmat in profesia de farmacist. Cred ca este contrar principiului potrivit caruia medicamentele nu sunt marfuri obisnuite. Consumul de medicamente nu trebuie legat de pret ci de nevoia de a trata mai bine, mai adecvat, mai rational. (Astfle de publicitate, n.r.) este contrara principiului solidaritatii in cadrul sistemului sanitar prin care toti trebuie sa aiba acces egal la medicamente. In mare majoritatea a tarilor europene nu exista publicitate agresiva. A existat recent o astfel de problema in Polonia, dar guvernul a intervenit si a oprit astfel de practici. Cred ca acesta este modelul de urmat.

Reporter: Care sunt proiectele PGEU in domeniul legislatiei farmaceutice comunitare?

John Chave: Sunt multe. In primul rand, este vorba despre Directiva ce permite recunoasterea calificarii profesionale, ce permite farmacistilor romani sa munceasca in Marea Britanie, Irlanda, Italia sau alta tara si care este in prezent in proces de revizuire.

In al doilea rand, este in dezbatere Directiva privind medicamentele contrafacute, ce va fi implementata in urmatoarele 18 luni. Mai este o noua Directiva asupra dispozitivelor medicale, importanta pentru farmacisti pentru ca vand multe dispozitive medicale. Exista o noua legislatie privind protectia datelor. Un alt subiect important este farmacovigilenta. In ultimii doi ani au fost (adoptate) doua directive privind farmacovigilenta.
Cred ca este poate prima data cand avem asa de multe noutati legislative de la Bruxelles. Asa ca (noi, cei de la PGEU) suntem destul de ocupati in aceste zile.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/john-chave-farmacia-independenta-vitala-sistemul-sanatate_6209/

lauff lautf laurf