Imprimare

Fervex este retras de pe piata

Medicamentul Fervex pentru copii si adulti va fi retras din farmacii ca urmare a unei alerte primite de la Agentia Europeana a Medicamentului, prin intermediul sistemului de alert rapida de la Autoritatea Competenta din Franta (ANSM), cat si de la producator (Bristol-Myers Squibb), a anuntat Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale din Romania.

Decizia de retragere de pe piata a fost determinata de depistarea de catre fabricantul din Franta, la un control de rutina, a unei contaminari microbiene la medicamentul Fervex Zmeura.

Acest produs nu este comercializat in Romania, se precizeaza in comunicatul ANM.

Deoarece s-a constatat ca sursa contaminarii este un excipient folosit in formulele Fervex (zaharoza), compania a decis, ca masura de precautie, retragerea de pe piata a tuturor seriilor din produsul Fervex Adulti si Fervex Copii, granule pentru solutie orala, fabricate cu acest excipient.

Aceasta retragere se efectueaza in toate tarile in care sunt distribuite aceste produse, inclusiv in alte state membre ale UE.

Eventualele reactii adverse in cazul consumului produsului posibil contaminat nu sunt majore, putand fi: durere abdominala, febra, varsaturi, diaree. Pana in momentul de fata, astfel de reactii adverse nu au fost semnalate prin intermediul Sistemului de Farmacovigilenta.

In Franta au fost retrase Fervex si Mucomyst, un medicament pentru bronsita, din cauza identificarii in patru loturi, care nu erau la comercializare, prezentei bacteriei Enterococcus Faecalis.

Retragerea nu implica decat "circuitele de distributie farmaceutica" si nu afecteaza publicul, riscul sanitar fiind considerat neglijabil, potrivit Agentiei Medicamentului din Franta.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/fervex-retras-piata_6210/

lauff lautf laurf