Imprimare

Progrese in cercetare: cresterea duratei de viata la pacientii cu cancer pulmonar fara celule mici

Studiul clinic de faza III LUME-Lung 1 a demonstrat ca nintedanib, triplu inhibitor oral al angiokinazei, in combinatie cu docetaxel, creste durata de viata a pacientilor cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decat cele mici (NSCLC) cu histologie de tip adenocarciom cu 2,3 luni.

Aceste rezultate au fost prezentate in cadrul celei de-a 49-a intalniri Anuale a Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO), din Chicago.

Nintedanib este un triplu inhibitor al angiokinazei ce blocheaza simultan trei receptori ai factorilor de crestere: receptori ai factorului de crestere a endoteliului vascular (VEGFR 1-3), receptori ai factorului de crestere derivati din plachete (PDGFR alpha si beta), si receptori ai factorului de crestere a fibroblastelor (FGFR 1-3).

Toti cei trei receptori sunt parte esentiala in formarea si mentinerea de noi vase de sange (angiogeneza) in tumora iar blocarea acestora ar putea duce la inhibarea angiogenezei, ce joaca un rol vital in cresterea si dezvoltarea tumorii.

Studiul si-a propus sa urmareasca efectul combinatiei nintedanib+docetaxel asupra progresiei bolii in tratamentul de linia a doua pentru pacientii cu NSCLC.

Astfel, s-a demonstrat ca rata de supravietuire la pacientii cu adenocarciom a fost extinsa semnificativ in cazul tratamentului cu nintedanib in combinatie cu docetaxel, comparativ cu placebo alaturi de docetaxel (12,6 vs. 10,3 luni, respectiv).

De asemenea, combinatia dintre nintedanib si docetaxel a demonstrat ca poate determina o perioada semnificativ mai mare pana la progresia bolii, comparativ cu placebo (3,4 luni vs. 2,7 luni, respectiv), independent de tipul histologic al tumorii.

„Rezultatele studiului LUME-Lung 1 sunt deosebit de importante, deoarece de aproape zece ani nu au mai fost inregistrate rezultate in ceea ce priveste progresia generala a bolii la pacientii cu NSCLC care au urmat un tratament de linia a doua. Mai mult, este pentru prima data cand un tratament anti-angiogenic a demonstrat un real beneficiu pentru pacientii cu NSCLC, dupa ce tratamentul initial cu chimioterapie nu a avut rezultate”, a comentat dr. Martin Reck, sef al Departamentului de Oncologie Toracica, in cadrul Clinicii de afectiuni pulmonare Grosshansdorf, Germania, si investigator principal al studiului LUME-Lung 1.

Cele mai frecvente efecte adverse observate in cadrul studiului LUME-Lung 1 au fost de natura gastro-intestinala, precum si cresteri ale enzimelor hepatice, ce au fost gestionate prin tratament de suport sau prin reduceri ale dozei (efecte adverse observate in cazul tratamentului cu placebo vs. nintedanib: greata 18% vs. 24%, stare de voma 9% vs. 17%, diaree 22% vs. 42% si enzime hepatice 8% vs. 29%). Renuntarea la tratament datorita efectelor adverse a fost similara in ambele brate, de asemenea si cazurile de hipertensiune de gradul trei, hemoragii sau tromboza.

LUME-Lung 1 este un studiu de faza III, randomizat, deschis, care investigheaza terapia cu nintedanib in combinatie cu docetaxel la pacientii cu NSCLC local/metastatic dupa ce au urmat un tratament de linia intai cu placebo si docetaxel. Studiul a inrolat un numar de 1.314 pacienti din Europa, Asia si Africa de Sud, randomizati cu nintedanib 200 mg de doua ori pe zi, in combinatie cu docetaxel 75mg/m2 o data pe zi, timp de trei saptamani (n=655) sau placebo plus docetaxel (n=659).

LUME-Lung 1 este parte a unui program mai amplu derulat de Boehringer Ingelheim, si anume studiile de faza III LUME-Lung pentru nintedanib, care investigheaza profilul de siguranta si de eficienta nintedanib in cazul pacientilor cu NSCLC dupa un tratament de linia intai cu chimioterapie. Aproape 2.000 de pacienti au fost inrolati in studiu, facand din acesta unul dintre cele mai mari studii de faza III pentru pacientii cu NSCLC, derulat pana in prezent.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventa si mai mortala forma de cancer din lume: este responsabil de 1,6 milioane de noi cazuri de cancer anual. Datorita prognozei sale slabe, 1,38 milioane de decese pe an pot fi atribuite cancerului de plamani.ii in total, cancerul pulmonar este cauza a 18% din toate cazurile de deces survenite in urma cancerului.2 13% dintre toate noile cazuri de cancer sunt cancere pulmonareiii, iar fumatul este considerat cauza principala.

Exista mai multe tipuri de cancer pulmonar, si fiecare dintre acestea necesita un tratament special.

Adenocarciomul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, ce reprezinta 48% dintre toate NSCLC (NSCLC reprezinta 85% dintre toate tipurile de cancer de plaman).

 

Nintedanib se afla in prezent in studiu la pacientii cu diverse tumori solide, printre care NSCLC in stadiu avansat, cancerul ovarian, cancerul hepatic (carcinom al celulelor hepatice), cancer renal (carcinom al celulelor renale) si cancer colorectal.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/progrese-cercetare-cresterea-duratei-viata-pacientii-cancer-pulmonar-celule-mici_6211/

lauff lautf laurf