Imprimare

Solutii pentru modernizarea farmaciei independente romanesti

In perioada 7-8 iunie 2013 a avut loc la Poiana Brasov Forumul „Viitorul farmaciei comunitare independente din Romania”, organizat de compania de comunicare medicala Houston NPA.

Prin acest Forum organizatorii si-au propus facilitarea schimbului de experienta si generarea de idei pentru dezvoltarea farmaciilor comunitare independente din Romania; informarea despre primele initiative de organizare ale farmaciilor romanesti independente cu scopul de a reabilita imaginea farmacistului in ochii pacientului; dezvoltarea strategiilor pentru ca farmaciile comunitare independente din Romania sa faca pasul necesar de la „supravietuire” catre “afacere durabila si competitiva”, profesionalism si etica de inalta clasa.

Pe agenda manifestarii s-au aflat teme precum:

  • primii pasi in modernizarea farmaciei independente romanesti,
  • branding-ul: o necesitate a farmaciei independente,
  • perspectiva europeana asupra farmaciei comunitare independente,
  • managementul farmaciei de circuit deschis,
  • aprovizionarea si managementul financiar al farmaciei independente,
  • prezentarea unor “voci unice” – grupul Dynaphar (primul grup al farmaciilor independente din Belgia) si grupul Ethica (prima initiativa de unire a farmacistilor independenti din Romania).

Evenimentul a fost creditat cu 12 puncte EFC.

Farmacia independenta la rascruce de drumuri

Unul dintre subiectele care a deschis dezbaterea a fost definirea farmaciei independente. Au fost vehiculate mai multe variante, dar, in cele din urma, doua au fost unanim acceptate: in sens moral, farmacia independenta este „farmacia farmacistului independent profesional”, iar in sens economic, se refera la detinatorul acelei farmacii, „farmacia detinuta de un farmacist independent”.

Prezentarea realizata de consultantii de la AT Kearney a oferit o perspectiva europeana asupra farmaciei comunitare independente.

Potrivit acestora, cinci forte vor determina viitorul farmaciei la nivel european:

  • reducerea bugetelor de sanatate,
  • cresterea concurentei (dezvoltarea lanturilor de farmacii),
  • transformarea procesului de aprovizionare (tendinta noilor modele de distributie fiind de a scurta lantul pana la pacient),
  • aparitia si cresterea noilor canale (farmacia online, distributie la distanta),
  • nevoia de accesibilitate si expertiza (pacientii devin mai selectivi, mai pretentiosi).


Este estimat ca impactul celor 5 forte va conduce la scaderea cu 7,5%-10% a numarului de farmacii in Europa, cele mai afectate fiind farmaciile independente.

O analiza a situatiei actuale la nivel national a fost realizata de farm. prim. Aneta Badea, care a subliniat factorii specifici ce asaza farmacia independenta la rascruce de drumuri:

  • dezvoltarea exploziva a lanturilor de farmacii,
  • aparitia canalelor alternative de aprovizionare a populatiei cu suplimente nutritive si alte produse parafarmaceutice;
  • decontarea cu intarzieri de pana la un an a retetelor compensate si gratuite,
  • decapitalizarea farmaciilor prin reduceri de preturi la medicamentele aflate pe stoc;
  • lipsa unor norme legislative care sa reglementeze reclama la farmacii si medicamente;
  • neglijarea imbunatatirii performantelor manageriale ale farmacistilor independenti;
  • utilizarea in crestere a genericelor care determina scaderea de cash-flow;
  • instabilitatea marjelor de adaos.

Toate acestea determina necesitatea aparitiei unui nou tip de farmacie, care ofera servicii aditionale, venind in intampinarea nevoilor complexe ale pacientilor, idee sustinuta de mai multi dintre invitatii forumului.

Potrivit farm. sp. Rodica Ionita: „Viitorul va arata bine, dar numai daca farmacia independenta va intelege ca trebuie sa isi schimbe hainele si sa devina o cu totul alta farmacie, adaptata la noile conditii, conditiile unei piete globalizate.”

Din perspectiva farm. Paul Andreianu „este necesara o schimbare, care poate fi generata doar de catre farmacisti si ar trebui sa porneasca de la drumuri deja batatorite de alte tari din UE. Avem la dispozitie cel putin 20 de modele de bune practici din care putem sa extragem ce este mai usor de aplicat la noi si ce este mai potrivit pentru profesia de farmacist din Romania.”

Organizarea farmaciilor independente “intr-o voce unica”

Un exemplu concret de organizare a farmaciilor independente a fost prezentat de farm. Guy Deville, presedinte onorific Dynaphar, prima organizatie belgiana  a farmaciilor independente, fondata in urma cu 17 ani.

Modelul de colaborare Dynaphar presupune definirea proiectului comun, crearea unei structuri nonguvernamentale cu statut si regulament de aderare, elaborarea unui plan de finantare, crearea unei identitati vizuale si a unor platforme de comunicare interna si externa, stabilirea de comun acord a unor strategii de dezvoltare.

Sugestiile invitatilor Dynaphar pentru farmacistii independenti din Romania au fost ca acestia sa caute sa fie reprezentati de organisme puternice in dialogul cu autoritatile, dar si sa identifice modalitati prin care se pot diferentia pe o piata competitiva.

„Aici se asteapta prea mult de la autoritati. Trebuie si farmacistul sa se bata. Sunt de acord ca trebuie baza legala, dar noi, in Belgia, avem mai multe organisme care se bat pentru apararea intereselor tuturor farmacistilor si ii reprezinta in fata autoritatilor. La noi nicio lege nu este discutata si cu atat mai putin aprobata daca farmacistii nu si-au spus cuvantul. Trebuie sa fie mai implicati in apararea profesionala. Nu trebuie sa astepte o lege care va obliga pacientul sa vina la ei. Trebuie sa se bata sa ii atraga prin calitatea serviciilor pe care le ofera.” a declarat farm. Liana Lazarica.

Potrivit farm. Petru Craciun, transformarea farmaciei independente romanesti in farmacie comunitara, pe model european, nu se poate face decat: „de jos in sus. Este foarte probabil sa avem unul sau mai multe grupuri de farmacii independente care sa lucreze, sa standardizeze si sa negocieze, daca e cazul, cu autoritatile, viitorul profesiei si rolul important al farmaciei in sistemul de sanatate din Romania.”

Un exemplu autohton de organizare a farmaciilor independente este Ethica, primul grup de farmacii independente detinute de farmacisti a caror vocatie este farmacia. Pana acum au aderat la Ethica peste 250 farmacii din 13 judete.

Armele cu care intra in competitie farmaciile comunitare independente

Farmaciile comunitare pot miza pe propriile resurse si avantaje competitive, cu ajutorul carora se pot diferentia. „Din aceste avantaje deriva chiar numele de independent: deciziile care sunt luate la nivelul farmaciei independente sunt decizii care apartin farmacistului, farmacistului care este si proprietarul afacerii. Este o decizie care va fi intotdeauna in interesul pacientului si nu una luata de un grup managerial.” explica Farm. Aneta Badea.

Potrivit dr. farm. Robert Ancuceanu, un alt avantaj semnificativ este dat de managementul flexibil: „intotdeauna companiile mici au o flexibilitate mai mare. in plus, daca intr-adevar sunt dispuse sa lase independenta farmacistului, atunci farmacistul poate sa isi exercite independent competentele si da se va putea bucura de aprecierea pacientilor pe care si-i va putea fideliza. Statisticile spun ca farmacistii sunt in topul increderii romanilor. Ori intr-o farmacie independenta aceasta incredere ar trebui sa poata fi exploatata atat spre folosul farmaciei si al farmacistului, cat si al societatii.”

Dr. Mihai Preda le-a vorbit farmacistilor independenti despre necesitatea crearii unui brand, cu ajutorul caruia sa faca fata mai bine competitiei. Principalele beneficii pe care le pot comunica farmaciile comunitare sunt: profesionalismul si grija fata de pacient: „Fiind vorba de o farmacie independenta, a carei activitate a inceput, in cele mai multe cazuri, cu multi ani in urma, plec de la premiza ca ei au ajuns deja sa isi cunoasca vecinii. La propriu. Cunoscandu-i si incercand sa-i serveasca mai bine, sa le ofere ceva in plus, au o sansa suplimentara fata de concurenta in care activitatea este mai mult comerciala decat profesional-farmaceutica.”

Deschiderea dialogului cu autoritatile, o prioritate
Initiativa organizarii unui forum al farmaciilor independente romanesti a fost salutata de liderii de opinie ai independentilor din industria farmaceutica. „O astfel de forma de a se intalni farmacistii, de a se pune probleme, de a se discuta e un lucru extraordinar, e un punct castigat pentru toti, inclusiv pentru cei care au opinii total diferite de ce s-a vorbit astazi. Pentru mine a fost foarte valoroasa intalnirea de astazi”, a declarat dr. farm. Aurora Toma. Dr. farm. Aurora Toma a insistat si asupra necesitatii regandirii legii farmaciei pentru ca aceasta sa fie compatibila si cu nevoile farmaciilor comunitare.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/solutii-modernizarea-farmaciei-independente-romanesti_6214/

lauff lautf laurf