Imprimare

Agentia Europeana pentru Medicamente recomanda precautie la folosirea diclofenac

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a avertizat vineri ca utilizarea antiinflamatorului diclofenac, mai ales in doze mari, prezinta un risc suplimentar de atac de cord care trebuie luat in considerare de medici atunci cand prescriu medicamentul, potrivit Agerpres.

Cu toate ca diclofenacul, produs de mai multe laboratoare, este considerat in continuare a prezenta mai multe beneficii decat riscuri, EMA recomanda precautie in cazul anumitor pacienti.

'Pacientii care au probleme cardiace sau circulatorii grave nu ar trebui sa foloseasca diclofenac', se arata intr-un comunicat al EMA, cu sediul la Londra.

Decizia agentiei, adoptata de comisia sa de evaluare a riscurilor, vine dupa ce un amplu studiu international a ajuns luna trecuta la concluzia ca folosirea pe termen indelungat şi in doze mari a doua analgezice, diclofenac - care are si acest rol - si ibuprofen creste cu circa o treime riscul unui eveniment vascular 'major' - adica un atac de cord, atac cerebral sau chiar deces pe fondul unei boli cardiovasculare.

De asemenea, potrivit EMA, pacientii care prezinta o serie de factori de risc, intre care hipertensiune, colesterol marit, diabet sau cei care fumeaza ar trebui sa 'foloseasca diclofenac doar dupa o examinare atenta'.

In acelasi timp, medicii sunt sfatuiti sa reevalueze periodic necesitatile pacientilor pentru a stabili daca mai trebuie sa continue sa ia acest medicament, potrivit comunicatului EMA.

Agentia a mentionat ca siguranta medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum este si diclofenacul, a fost monitorizata indeaproape in Uniunea Europeana in ultimii ani, iar studiile de siguranta efectuate in 2005, 2006 si 2012 au constatat o legatura cu un risc usor crescut de formare de cheaguri de sange, care in unele cazuri pot duce la atacuri cardiace sau cerebrale.
 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/agentia-europeana-medicamente-recomanda-precautie-folosirea-diclofenac_6215/

lauff lautf laurf