Vara fierbinte - proteste ale medicilor si ale altor angajati din sistemul sanitar
Prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a anuntat joi, 20 iunie, ca de la 1 iulie medicii, alaturi de medicii dentisti si reprezentantii Camerei Federative a medicilor, ai asistentilor si moaselor, ai SANITAS si ai pacientilor vor demara actiuni de protest pentru restabilirea demnitatii profesionale.
"Nu va fi vacanta (de vara) pentru profesionistii din sanatate", a spus presedintele CMR referindu-se la miscarile de protest care vor incepe cu luna iulie.
La Consiliul National al Colegiului Medicilor desfasurat astazi, alaturi de presedintii colegiilor judetene, au participat si prof. dr. Ecaterina Ionescu, presedintele CMDR, dr. Alexandru Brezoescu, presedintele CMDB, dr. Zaguya Piroska, presedintele Camerei Federative a Medicilor, reprezentanti ai Federatiei SANITAS, ai UNOPA si ai asociatiilor medicilor rezidenti.
In cadrul reuniunii s-a stabilit ca in doua saptamani sa se constitue o organizatie ce va cuprinde pe reprezentantii celor care lucreaza in sistemul sanitar si care va avea drept scop sustinerea unor revendicari comune. Profesorul Astarastoae a subliniat ca "trebuie sa actionam impreuna acolo unde se incalca demnitatea profesiei medicale". Totodata presedintele CMR a spus ca in doua saptamani proiectul ce cuprinde actiunile de protest va fi supus aprobarii prin referendum membrilor colegiului.
Se vor demara urmatoarele actiuni in sistem succesiv:
- adunari in care se vor prezenta solicitarile
- marsuri/greve
- demisia in bloc
In ceea ce priveste demnitatea profesionala reprezentantii medicilor transmit autoritatilor si societatii urmatorul mesaj:
"Ajunge! Ne-a ajuns cutitul la os, nu mai suportam sa fim batjocoriti, nu mai suportam sa fim haituiti. Nu vrem un tratament preferential ci un tratament normal ca intr-o tara civilizata, nu mai dorim ca frica sa fie elementul pe baza caruia sa se construiasca ceva", a transmis prof.dr. Astarastoae.
Presedintele CMR a subliniat ca exista un dialog foarte bun cu Ministerul Sanatatii dar totul se blocheaza la Guvern.
Punctual revendicarile medicilor sunt:
- cresterea bugetului pentru sanatate la rectificarea bugetara
- scoaterea medicilor, ca salarizare, din sistemul bugetar
- respectarea legii ( Legea 95-2006) privind instiintarea in prealabil a CMR de urmarirea penala a unui medic
- cresterea graduala a veniturilor in sistemul sanitar, astfel incat venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie
Se solicita un dialog real si o dezbatere de pe picior de egalitate privind modalitatea de punere in practica si a celorlalte doleante care au fost exprimate in urma cu mai mult de un an (prin Declaratia Adunării Generale CMR din 2012) si anume:
- deblocarea posturilor în sistemul sanitar
- renuntarea la orice bariera in ceea ce priveste fondul pentru plata personalului (in prezent aceasta este de 70% din suma decontata de CNAS)
- precizarea in mod expres ca medicul nu este functionar public si nici echivalent a acestuia
- conditii de muncă decente pentru medici pentru a putea asigura un act medical de calitate si implicit siguranta pacientului
- neconditionarea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania de incheierea asigurarii de malpraxis
- renuntarea la blamarea medicilor si respect din partea decidentilor
- reducerea birocratiei si simplificarea documentelor medicale in relatia medic-pacient
In cadrul Consiliului National s-a votat un calendar al viitoarelor actiuni de protest în conditiile in care solicitările nu isi vor gasi rezolvare:
- luna august – adunari de analiza si protest privind starea sistemului de sanatate la nivel judetean
- luna septembrie – marsuri de protest si pichetari
- luna octombrie – proteste pe legea conflictelor de munca
- luna noiembrie – demisia în bloc
Consiliul Naţional "speră că acest calendar să devină caduc şi să nu se ajungă prin înţelegere la aplicarea acestor măsuri extreme".