Imprimare

Marea Britanie: companiile farmaceutice exploateaza o portita legala pentru a creste preturile medicamentelor

Companiile de medicamente au fost acuzate de 'jaf la drumul mare' in dauna sistemului national de sanatate (NHS), dupa ce acestea s-au folosit de o 'portita' legala pentru a creste preturile la medicamente, in unele cazuri cu pana la 2.000 de procente, relateaza The Independent, preluat de Agerpres.

Cel putin 15 de medicamente si-au majorat substantial pretul, dupa ce s-au "plimbat" de la o firma la alta, potrivit informatiilor obtinute de catre medici.

'Inselatoria' legala a determinat reactia British Medical Association (BMA), care a avertizat ca pacientilor risca le fie refuzate tratamente vitale, daca pretul medicamentelor va creste pana in punctul in care NHS nu si le va mai putea permite.

In cadrul acestei practici controversate, mari firme producatoare de medicamente vand medicamente utilizate in mod obisnuit de catre NHS unor companii farmaceutice care care actioneaza in afara schemei guvernamentale de reglementare a preturilor la produse farmaceutice. Firmele care cumparau aceste medicamente aveau apoi libertatea de a percepe NHS ce preturi doresc.

Mai precis, portita legala existenta permitea acestor mari producatori de medicamente sa vanda dreptul de comercializare al unui tratament atunci cand patentul acestuia expira. Ulterior, cumparatorul putea da medicamentului un nou nume si revinde NHS la un pret umflat, deoarece medicamentul nu mai cadea sub auspiciile schemei de reglementare a preturilor la produse farmaceutice.

Intr-unul dintre cele mai controversate cazuri, costul unui medicament pentru epilepsie, prescris pentru mii de pacienti de catre serviciile de sanatate, a crescut de 24 de ori fata de pretul initial.

De asemenea, preturile unor medicamente utilizate pentru a trata probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si schizofrenia, au crescut vertiginos de la aproximativ 4 lire pentru cinci mililitri la 23 de lire pentru aceeasi cantitate, intr-o majorare de 607 de procente.

In urma acestei situatii, BMA a solicitat guvernului sa ia masuri pentru a inchide aceasta "portita" legala, exploatata de catre unii dintre cei mai mari producatori de medicamente din lume.

Potrivit asociatiei, practica ar costa sistemul national de sanatate si contribuabilii pana la 100 de milioane de lire in plus pe an, intr-un moment in care bugetele alocat sanatatii sunt in curs de reducere.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/marea-britanie-companiile-farmaceutice-exploateaza-portita-legala-creste-preturile-medicamentelor_6229/

lauff lautf laurf