Imprimare

S-a format Coalitia profesionistilor din sanatate. Proteste in strada, din septembrie

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, Colegiului Farmacistilor din Romania, Colegiului Psihologilor din Romania, Federatiei SANITAS, Camerei Federativa a Medicilor si Sindicatului Ioan Cantacuzino s-au intalnit astazi, 18 iulie 2013 la Bucuresti si au finalizat acordul pentru incheierea Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate.

Secretariatul Coalitiei va fi asigurat de Colegiul Medicilor din Romania.

Acest acord trebuie asumat pana la data de 5 august de organele de decizie ale fiecarui membru.

“Am stabilit un calendar in ceea ce priveste punerea sub presiune a Guvernului.Coalitia va solicita o intalnire la Fondul Monetar International pentru a discuta aspectele din sanatate. Guvernul trebuie sa gaseasca 20 milioane de euro pentru cei 16.000 de rezidenti care traiesc in mizerie. Este o conditie nenegociabila pe care Guvernul si-a insusit-o”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

“Solicitam o intalnire cu FMI sa le spunem adevarul pe care noi il cunoastem, tot ceea ce se intampla in sistemul sanitar.Dorim o lege pentru toate categoriile de profesionisti din sistemul de sanatate care sa asigure o crestere a veniturilor“, a declarat Marius Sepi, vicepresedintele Federatiei SANITAS.

“Din pacate, in prezent psihologii sunt foarte prost platiti, in raport cu importanta muncii lor. In schema majoritatii spitalelor sunt prea putini psihologi”, a declarat Laurentiu Stefan, directorul juridic al Colegiului Psihologilor din Romania.

“Medicii dentisti au probleme comune cu ceilati membrii ai Coalitiei, cum sunt salarizarea, statutul sau bugetul prea mic alocat. FMI trebuie informat ca in Romania copiii nu au dreptul la asistenta dentara, un lucru extrem de grav“, a precizat prof. dr. Radu Campian, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Romania.

Coalitia a stabilit revendicarile de baza si calendarul miscarilor revendicative.

Lista revendicarilor cuprinde:

  • rectificare pozitiva de buget la sanatate pentru acest an,
  • cresterea graduala a bugetului destinat Sanatatii, astfel incat peste 3 ani sa ajunga la 6%,
  • bugetul Sanatatii sa fie utilizat nu doar pentru plata arieratelor, ci si pentru plata personalului si dezvoltarea investitiilor,
  • o lege speciala pentru salarizarea personalului din sistemul de sanatate diferita de cea a bugetarilor,
  • salarii mai mari pentru rezidenti, toti tinerii care intra in sistemul de sanatate sa aiba o salarizare suplimentara.

Calendar

  • in luna iulie vor continua sondajele in randul membrilor Coalitiei si lobby la nivelul organizatiilor internationale,
  • la inceputul lunii august va fi organizata o conferinta de presa comuna in Bucuresti si la nivelul fiecarui judet,
  • in luna septembrie vor fi organizate pichetari in judete la Prefecturi, marsuri si o pichetare a Ministerului de Finante.
  • luna octombrie este dedicata marsurilor la nivel central.

Membrii Coalitiei spera ca nu vor fi obligati sa ajunga la aceste masuri

“Locul profesionistilor din sanatate este in spitale, alaturi de pacienti si nu in strada. Doar daca revedendicarile nu ne vor fi aprobate, vom fi nevoiti sa iesim in strada“, a mai spus prof. dr. Vasile Astarastoae.

Prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a anuntat joi, 20 iunie, ca de la 1 iulie medicii, alaturi de medicii dentisti si reprezentantii Camerei Federative a medicilor, ai asistentilor si moaselor, ai SANITAS si ai pacientilor vor demara actiuni de protest pentru restabilirea demnitatii profesionale.

"Nu va fi vacanta (de vara) pentru profesionistii din sanatate", a spus presedintele CMR referindu-se la actiunile de protest.

In cadrul reuniunii s-a stabilit sa se constitue o organizatie ce va cuprinde pe reprezentantii celor care lucreaza in sistemul sanitar si care va avea drept scop sustinerea unor revendicari comune. Profesorul Astarastoae a subliniat ca "trebuie sa actionam impreuna acolo unde se incalca demnitatea profesiei medicale".

Totodata presedintele CMR a spus ca proiectul ce cuprinde actiunile de protest va fi supus aprobarii prin referendum membrilor colegiului.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/s-a-format-coalitia-profesionistilor-sanatate--proteste-strada--septembrie_6231/

lauff lautf laurf