Imprimare

Cititoarele de carduri de sanatate vor fi achizitionate centralizat, prin licitatie nationala

 Distributia cardurilor de sanatate ar putea sa nu fie facuta de medicii de familie iar cititoarele de carduri vor fi achizitionate centralizat, prin licitatie nationala, au convenit reprezentantii medicilor de familie la o intalnire cu ministrul sanatatii si conducerea CNAS.

In urma discutiilor de luni, 22 iulie, dintre presedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie, dr Rodica Tanasescu, si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, secretarul de stat Adrian Pana si reprezentantii conducerii CNAS, s-a stabilit sa se ia in considerare ca distributia cardurilor de sanatate sa nu implice medicii de familie.

"In acest sens, au fost lansate mai multe propuneri de distributie a cardurilor, CNAS urmand sa hotarasca cele mai potrivite variante pentru ca acestea sa ajunga la pacienti", se arata intr-un comunicat al ministerului.

In ceea ce priveste cititoarele de card, acestea vor fi achizitionate centralizat, prin licitatie nationala, iar distribuirea si plata se vor negocia ulterior, se arata in comunicatul ministerului.

Totusi, initializarea cardurilor din punct de vedere medical va fi realizata prin cabinetele de medicina de familie, urmand sa se stabileasca criteriile.

Saptamana trecuta, in prima sa conferinta de presa desfasurata la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, presedintele acestei institutii, dr Cristian Busoi, a sustinut ca medicii de familie ar trebui sa distribuie cardul de sanatate.

"Pentru mine, introducerea cardului electronic de sanatate reprezinta o prioritate extrem de importanta", a spus dr Cristian Busoi, care a precizat ca va incerca sa ii convinga pe medicii de familie sa distribuie cardul.

Declaratiile sefului CNAS vin in contextul in care, de la aparitia proiectului cardului de sanatate, medicii de familie nu au fost de acord sa il distribuie.

In nenumaratele memorii si luari de pozitie, reprezentantii medicilor de familie au spus ca "obligativitatea distribuirii cardului de asigurat (document similar oricarui act de identitate) cade in sarcina autoritatilor statului sau asiguratorului care il emite". Prin urmare, aceasta obligatie nu poate fi transferata, printr-o simpla modificare a Legii sanatatii, in sarcina unui furnizor privat de servicii medicale.

In plus, distribuirea cardului incarca nejustificat mediciul de familie cu o activitate nemedicala consumatoare de timp.

In replica la declaratiile presedintelui CNAS, intr-o declaratie pentru PaginaMedicala, dr Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de familie spunea ca "distributia cardului distruge consultatia".

"Daca isi asuma CNAS responsabilitatea pentru faptul ca nu vom mai putea consulta pacientii, atunci inseamna ca nu este Casa de Asigurari a pacientilor, ci a sistemelor informatice", a declarat dr Rodica Tanasescu pentru PaginaMedicala.

In ceea ce priveste achizitia cititoarelor de carduri, dr Tanasescu spune ca "problema nu este numai a achizitionarii cititoarelor, ci si a contractelor de mentenanta".

"Sincera sa fiu, nu stiu de ce eu trebuie sa fac niste cheltuieli pentru un proiect care nu imi apartine", a mai declarat dr Tanasescu, referindu-se la faptul ca proiectul cardului de sanatate este al CNAS, aceasta fiind autoritatea care il emite.

De asemenea pe agenda intalnirii s-au aflat si subiecte legate de unele prevederi din Contractul Cadru si normele de aplicare ale acestuia, urmand ca pana saptamana viitoare, reprezentantii SNMF sa inainteze CNAS si MS propuneri de ameliorare, inclusiv prevederi pentru modificari legislative. Toate aceste propuneri vor fi analizate pentru ca, la sfarsitul saptamanii viitoare, sa fie supuse transparentei decizionale.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/cititoarele-carduri-sanatate-achizitionate-centralizat--licitatie-nationala_6233/

lauff lautf laurf