Imprimare

Presedintele ARPIM propune masuri in beneficiul producatorilor de medicamente

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a discutat marti, la intalnirea cu reprezentantii institutiilor financiare internationale (FMI, CE si BM), despre mecanismul de calculare a taxei clawback, plata datoriilor pentru medicamente si, cel mai important, despre dreptul pacientilor romani de a avea acces la tratamente moderne, in aceeasi masura cu ceilalti pacienti europeni, informeaza asociatia intr-un comunicat de presa, potrivit Agerpres.

In ceea ce priveste taxa clawback, presedintele ARPIM a mentionat in continuare nevoia de identificare a unui mecanism prin care producatorii sa nu mai fie obligati sa achite integral diferenta dintre bugetul alocat si consumul real de medicamente, avand in vedere ca Romania are cel mai mic consum de medicamente pe cap de locuitor si in acelasi timp aloca cel mai mic procent din PIB pentru sanatate.

'Este necesar un mecanism care sa foloseasca drept referinta valoarea consumului real de medicamente din anul precedent si care sa se aplice la pretul de producator si nu la pretul de raft, cum este cazul acum', a afirmat Papataxiarchis.

Makis Papataxiarchis, presedintele ARPIM, a declarat ca intalnirea a fost o oportunitate de aduce in discutie, inca o data, unele dintre cele mai importante probleme ale sistemului de sanatate si solutiile pe care reprezentantii industriei de medicamente inovatoare le-au identificat.

Sistemul de sanatate romanesc trebuie sa se gandeasca mai mult la pacient

'Parerea noastra este ca sistemul de sanatate trebuie sa se concentreze mai mult pe cresterea accesului pacientilor la tratamente inovatoare. Credem ca pacientii romani au dreptul de a fi tratati la acelasi nivel ca pacientii europeni, ceea ce inseamna medicamente de ultima generatie care in Europa au fost aprobate si sunt disponibile de mai bine de 6 ani. Dorim sa subliniem inca o data necesitatea actualizarii listei medicamentelor compensate pentru a le oferi astfel si pacientilor romani sansa de a beneficia de cele mai noi tratamente care uneori fac diferenta dintre viata si moarte, iar alteori sunt garantia pentru o calitate normala a vietii', a spus Papataxiarchis.

Plata datoriilor producatorilor de medicamente

Referitor la plata datoriilor pentru medicamentele consumate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, presedintele ARPIM a spus ca trebuie avut in vedere ca acestea reprezinta sume importante pe care statul le are catre producatorii de medicamente.

'Desi pana in acest moment nu s-au facut demersuri pentru plata acestora, suntem increzatori ca partenerii nostri de dialog vor respecta calendarul asumat la inceputul acestui an prin protocolul semnat de Ministerul Sanatatii si ARPIM', a mai declarat Papataxiarchis.

Pentru a nu crea o presiune financiara care nu poate fi suportata de sistemul de sanatate, ARPIM si Ministerul Sanatatii au agreat asupra unei scaderi graduale a termenelor de plata si incadrarea totala in prevederile Directivei Platilor intarziate, pana la finalul anului 2014.

Astfel, la inceputul anului 2013, ARPIM si Ministerul Sanatatii au semnat un protocol care stipuleaza un calendar clar pentru implementarea celor mai sus-mentionate.

Calendarul are in vedere atat plata datoriilor deja existente pana la 2 aprilie 2013 - data la care transpunerea Directivei Europene a intrat in vigoare in Romania - cat si respectarea termenelor de plata de de 60 de zile, conform Directivei 7/2011 pentru noile achizitii de medicamente.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/presedintele-arpim-propune-masuri-beneficiul-producatorilor-medicamente_6234/

lauff lautf laurf