Imprimare

Rectificarea bugetara: distributia fondurilor si calendarul platilor catre furnizori

In sedinta de ieri, din 30 iulie, Guvernul a aprobat rectificarea bugetara prin care se aloca intregului sistemul sanitar 1,07 miliarde lei, fonduri care vor fi directionate in cea mai mare parte catre CNAS pentru plata medicamentelor si a serviciilor medicale.

Din aceasta suma, 72 de milioane lei reprezinta credite de angajament care vor putea asigura pana la finalul anului 2013 functionarea programelor gestionate direct de catre minister: HIV/SIDA, transplant si programul de imunizare, respectiv achizitionarea vaccinului pneumococic.

De asemenea, suma de 90 de milioane de lei e necesara pentru continuarea programului de reabilitare a maternitatilor, proiect finantat de Banca Mondiala, BEI si BERD.

Insa cea mai mare parte a sumei obtinute de Ministerul Sanatatii se va transfera Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru plata arieratelor.

"Cea mai mare parte din suma pe care Ministerul Sanatatii a primit-o la rectificarea bugetara se va indrepta catre CNAS pentru plata arieratelor, pentru ca, stiti probabil, din estimarile care au fost facute anul trecut pentru bugetul pe acest an, aproximativ 500 de milioane de lei din claw-back nu s-au incasat. Intre timp, noi trebuie sa facem plati pentru ca am angajat plati pentru medicamentele care aveau ca sursa de finantare (n.r. sumele din taxa pe) claw-back. Din pacate, nu s-au incasat banii si, atunci, venim de la bugetul de stat si acordam aceasta suma astfel incat cetatenii, pacientii sa nu sufere in aprovizionarea cu medicamente", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Potrivit unui comunicat al CNAS, rectificarea va permite acestei institutii sa-si indeplineasca obligatiile asumate de Guvernul Romaniei cu partenerii internationali. "Vom respecta, astfel, prevederile Directivei pentru combaterea platilor intarziate, transpusa in Legea nr. 72/2013, conform careia platile catre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale se fac la 60 de zile plus 30 de zile de la data validarii", spun reprezentnatii CNAS.

Potrivit comunicatului, in luna august 2013 se vor plati pentru medicamente cu si fara contributie personala eliberate prin farmaciile cu circuit deschis:

  • facturile aferente lunii octombrie 2012, respectand termenul de 210 zile, conform Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale pentru anul 2012
  • facturile aferente lunii aprilie 2013 la termenul de 60 plus 30 de zile, conform Directivei pentru combaterea platilor intarziate, transpusa in Legea nr. 72/2013 si Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale pentru anul  2013.     

       
"Rectificarea bugetara a fost prudenta si realista. Toate liniile de cheltuieli si venituri, inclusiv deficitul, au fost agreate de FMI si Uniunea Europeana, astfel incat sa ne incadram in tintele stabilite anterior", spun reprezentantii CNAS. 

Premierul Victor Ponta a anuntat luni, 29 iulie, o rectificare bugetara pozitiva pentru Ministerul Sanatatii, reprezentand alocarea unei sume de aproximativ 1 miliard de lei.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/rectificarea-bugetara-distributia-fondurilor-calendarul-platilor-furnizori_6238/

lauff lautf laurf