Imprimare

UPDATE: Noua lista de medicamente: 167 de dosare depuse pentru evaluare

UPDATE: procedura de includere a medicamentelor pe lista de compensare

 

Potrivit metodologiei de includere a medicamentelor noi pe lista de compensare in conformitate cu tehnologia de evaluare, in procesul ce s-a desfasurat in luna iunie au fost depuse 167 de dosare, din care 141 pentru medicamente noi si 26 pentru indicatii noi, a anuntat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Dintre acestea, 85% sunt pentru medicamente inovative, 11% pentru combinatii, 3% pentru medicamente generice si 1% pentru medicamente biosimilare.

Dosarele sunt trimise spre examinare, potrivit procedurii, comisiilor de specialitate. Dosarele au fost trimise spre comisii astfel:

  • 26% spre comisia de oncologie
  • 10% spre comisia de diabet
  • 9% spre comisia de reumatologie
  • 8% spre comisia de cardiologie
  • 7% spre comisia de neurologie
  • 5% spre comisia de hematologie

Medicamentele sunt destinate urmatoarelor patologii:

  • 16% cancer
  • 10% diabet zaharat
  • 8% HTA
  • 5% anemii
  • 4% leucemii
  • 2% boli psihice

Noua lista de medicamente va fi aprobata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, dar nu a fost anuntata o data exacta cand ar putea sa fie definitivata si implementata.

Pe de alta parte, ministrul a subliniat necesitatea unui control mai riguros al decontarilor pentru medicamentele incluse pe lista.

"Ultima lista dateaza din 2008. Ar fi trebuit ca aceasta lista sa fie insotita din 2009 de protocoale terapeutice. Din pacate foarte multe protocoale nu au fost implementate. Lista a functionat haotic, ceea ce a dus la acumularea a aproape 4 miliarde de lei arierate, ca urmare a faptului ca nu s-a inregistrat control asupra modului cum a fost folosita", a reamintit ministrul.

El a anuntat ca, la sedinta Consiliului de Administratie al CNAS, desfasurata in urma cu o saptamana, s-a decis infiintarea unei Directii de control si antifrauda.

"Exista mai multe elemente pe care putem sprijini", a declarat ministrul sanatatii, care a enumerat: sistemul SIUI (care functioneaza "multumitor"), prescriptia electronica, "predictabilitatea" introducerii cardului de sanatate din acest an, dosarul electronic al pacientului ce va deveni operational din 2014.

"Acestea ne indreptatesc sa credem ca viitoarea lista de medicamente va fi supusa mai bine controlului", a adaugat ministrul.

Procedura de includere a medicamentelor pe lista de compensare

In anul 2013 ( luna mai) a fost elaborata si publicata metodologia de includere a medicamentelor / indicatiilor noi in lista de medicamente compensate in conformitate cu principiile “HTA".

Potrivit Ministerului Sanatatii, procedura actuala consta in urmatorii pasi:
a. Depunerea dosarului care contine evidenta stiintifica / analiza de impact bugetar / auto evaluarea calitatii documentatiei depuse;
b. Analiza separata de catre comisia de specialitate si de catre Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale (UETM), a calitatii dovezilor stiintifice cat si a evidentei stiintifice din punct de vedere al eficacitatii / sigurantei / rezultatelor raportate de catre pacienti si acordarea unui punctaj;
c. Elaborarea unui raport sintetic de evaluare de catre UETM, pe baza analizelor de mai sus si transmiterea la Comisia Nationala de Coordonare cu recomandare de rambursare / nerambursare ;
d. Evaluarea efectuata de catre Comisia Nationala de Coordonare a MS cu stabilirea criteriilor de rambursare (subliste / prescrieri limitate / mecanisme de impartirea riscurilor, etc).

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/update-lista-medicamente-167-dosare-depuse-evaluare_6239/

lauff lautf laurf