Program de colectare a inhalatoarelor folosite, lansat in Romania
Primul program-pilot de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienti a fost lansat astazi la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', anunta Agerpres.
Durata programului-pilot, care se desfasoara in Bucuresti in 80 de farmacii Dona, este de sase luni, la sfarsitul acestei perioade proiectul putand sa fie generalizat la nivel national.
In cadrul programului se colecteaza atat inhalatoarele cu aerosol presorizat dozat, cat si cele cu pulbere uscata.
Astfel, pacientii cu boli respiratorii pot duce inhalatoarele expirate sau folosite in farmaciile Dona din apropierea domiciliului, unde acestea sunt colectate pentru a fi ulterior eliminate definitiv printr-un proces de incinerare ecologica.
Persoanele care vor aduce inhalatoarele spre colectare vor primi pentru fiecare astfel de dispozitiv o apa de gura iar la trei inhalatoare colectate vor primi gratuit o cutie de Cetebe Immunity.
Programul lansat luni este implementat in 13 tari din lume, iar in Europa, Romania este a sasea tara care il va derula.
Programul are in vedere reducerea impactului de mediu provocat de depozitarea in natura a acestor deseuri medicale cu potential poluator si este implementat de GlaxoSmithKline in parteneriat cu farmaciile Dona, cu sprijinul Societatii Romane de Pneumologie, al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, al Ministerului Sanatatii, al Colegiului Farmacistilor si al Institutului de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta'.
Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Florin Mihaltan, a declarat cu prilejul lansarii programului ca 70% dintre tratamentele de plamani se bazeaza pe acest tip de sprayuri.
El a estimat ca in Romania se folosesc anual aproximativ 3,5 milioane de inhalatoare, circa un milion de pacienti apeland la acestea.
'Suntem incantati sa sprijinim primul proiect de acest tip care vine atat in beneficiul mediului inconjurator, cat si al pacientilor cu boli respiratorii, asa cum este astmul sau BPOC. Un astfel de proiect ne ajuta si pe noi, medicii pneumologi, pentru ca un mediu mai sanatos, mai putin poluat reprezinta un element esential in prevenirea si tratarea bolilor', a declarat Florin Mihaltan.
Secretarul de stat in Ministerul Mediului Elena Dumitru a afirmat ca aceste deseuri sunt periculoase, deoarece fac parte din categoria substantelor fluorurate, care eliminate in atmosfera produc efectul de sera.
'Speram ca prin lansarea acestui proiect cele mai multe farmacii sa vina sa se alature mediului. Proiectul este lansat si sub egida Zilei Ozonului', a spus secretarul de stat.
Potrivit statisticilor, sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii. La nivel mondial acest tip de deseuri produce 5,2 milioane tone de emisii de bioxid de carbon.
In Romania, daca fiecare pacient ar duce intr-un loc prestabilit inhalatoarele folosite, s-ar elimina peste 11.000 de tone de bioxid de carbon intr-un an.