6 medicamente pentru Tuberculoza multidrog-rezistenta au fost aduse in Romania
Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) a anuntat luni ca a primit medicamentele necesare tratamentului neintrerupt al bolnavilor de Tuberculoza multidrog-rezistenta (TB-MDR) din Romania, potrivit Agerpres.
Conform RAA, in prezent, aproximativ 100 de pacienti cu TB-MDR din Romania se afla pe lista de asteptare.
'Chiar daca a existat o intarziere de aproape trei luni, cauzata de modificarile legislative din Romania, ne bucuram ca in cele din urma am reusit sa aducem aceste medicamente in tara si ca astfel vom putea salva sute de persoane bolnave de tuberculoza rezistenta la tratament', a declarat dr. Silvia Asandi, directorul general al Fundatiei RAA.
Fundatia RAA sustine ca valoarea totala a medicamentelor se ridica la peste un milion de euro. Acestea au fost achizitionate de Fundatia RAA, prin mecanismul Global Drug Facility al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cu finantare de la Fondul Global de Lupta impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei, si sunt in cantitate suficienta pentru a asigura tratamentul complet si de calitate pentru 300 de romani bolnavi de tuberculoza multidrog-rezistenta.
Cele sase medicamente - Capromicina, Canamicina, Protionamida, Cicloserina, Levofloxacina si PAS - au fost aduse in Romania cu aprobarea Ministerului Sanatatii si a Agentiei Nationale a Medicamentului si vor fi distribuite catre pacienti sub coordonarea Institutului 'Marius Nasta' si a Fundatiei RAA, prin reteaua de dispensare de Pneumoftiziologie.
Din 2011 si pana in prezent, 520 de pacienti au beneficiat de medicamente achizitionate de Fundatia RAA prin programul finantat de Fondul Global, in cadrul proiectului 'Extinderea controlului TB-MDR prin implementarea DOTS-Plus', coordonat de Institutul de Pneumologie 'Marius Nasta'.
In aceasta vara, tot prin programul finantat de Fondul Global, Fundatia RAA a achizitionat doua echipamente pentru diagnosticarea rapida a cazurilor de TB-MDR, unul pentru dotarea laboratorului Institutului 'Marius Nasta' si celalalt pentru laboratorul din Cluj Napoca.
Tuberculoza reprezinta, la ora actuala, una dintre cele mai serioase amenintari in domeniul sanatatii publice la nivel mondial. Romania continua sa se situeze pe primul loc in UE din punct de vedere al incidentei Tuberculozei, desi a inregistrat, in ultimii 10 ani, o sensibila scadere a numarului de cazuri. In fiecare an, aproximativ 1.500 de persoane isi pierd viata, iar alte 20.000 de persoane se imbolnavesc de tuberculoza, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in randul populatiei active (15-54 de ani).
In ultimii ani, Romania se confrunta cu o noua provocare in domeniul sanatatii publice, reprezentata de Tuberculoza multidrog-rezistenta (TB-MDR) si TB extrem de rezistenta (TB-XDR), numarul de cazuri noi de TB-MDR in Romania fiind estimat de Organizatia Mondiala a Sanatatii la aproximativ o mie in fiecare an.
Spre deosebire de 'obisnuita', care poate fi vindecata complet, cu medicamente accesibile si la costuri reduse, cazurile TB-MDR si TB-XDR necesita tratamente mult mai costisitoare, mai 'agresive' (4-7 medicamente in asociere, administrate zilnic, cu efecte adverse importante) mai indelungate (in medie 24 de luni), cu perioade mai lungi de spitalizare (peste 100 de zile) si cu sanse mai reduse de vindecare