Imprimare

Producatorii de generice propun masuri pentru scaderea cheltuielilor cu medicamente

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociatie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca, propune autoritatilor o serie de masuri care vizeaza scaderea cheltuielilor cu medicamente cu aproximativ 100 de milioane euro pe an, reprezentand atat economii la bugetul de stat cat si diminuarea costurilor suportate de pacienti.

Propunerile sunt rezultatul unei cercetari extensive, realizata in cooperare cu KPMG, in care s-au analizat masurile adoptate de alte state din Uniunea Europeana pentru incurajarea consumului de medicamente generice si care au adus beneficii majore pentru pacienti, autoritati si producatori. Rezultatele acestei cercetari au fost prezentate in premiera in cadrul conferintei International Health Forum 2013, organizata de APMGR.

"Multe dintre statele europene cu sisteme de sanatate sustenabile au adoptat deja masuri concrete de incurajare a consumului de medicamente generice, cu rezultate optime pentru pacienti si buget. Nu trebuie decat sa urmam aceste exemple de succes si sa le adaptam realitatilor romanesti”, a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian.

APMGR considera ca, pentru a fi disponibile pe piata, medicamentele generice trebuie sa depaseasca, in primul rand, o serie de bariere de acces, ridicate de reglementarile in vigoare. In al doilea rand, trebuie depasite barierele investitionale de care se lovesc initiativele producatorilor care urmaresc cresterea prezentei, profilului sau volumului activitatilor locale de productie sau cercetare si dezvoltare. In acest sens, producatorii de medicamente generice din Romania propun:

  1. Prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internationale (DCI), cu posibilitatea ca medicul sa specifice o marca, combinata cu o tinta valorica pentru prescrierea de generice.
  2. Eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru retetele DCI sau substituirea pentru retetele pe marca. Alternativ, tinta de eliberare a genericelor la nivelul farmaciilor (ex: tinta minima de eliberare de 60-80% din totalul valorii sau volumului eliberat pentru medicamentele compensate).
  3. Monitorizarea prescrierilor din punct de vedere al conformarii la tintele de prescriere/eliberare, cu sanctiuni pentru lipsa de conformitate.
  4. Accelerarea procesului de intrare pe piata a noilor medicamente generice.
  5. Modificarea mecanismului de plata a taxei claw-back prin:
    - folosirea pretului de producator ca baza pentru calcularea taxei claw-back pentru producatori astfel incat fiecare entitate din lantul de aprovizionare sa plateasca taxe doar pe propriul venit;
    - plafonarea cuantumului acestei contributii pentru medicamentele generice;
    - excluderea de la taxa claw-back a medicamentelor sub 30 de RON, care in prezent reprezinta 88% din totalul volumului vanzarilor, dar numai 29% din cheltuielile totale cu medicamentele.
     
  6. Stimularea investitiilor in industria producatoare de medicamente generice prin:
    - Introducerea temporara a unei garantii de pret pentru investitiile realizate de producatorii locali in modernizarea tehnologiilor, calculata pe baza conditiilor de piata la inceperea proiectului, pentru a creste predictibilitatea rezultatului proiectelor;
    - Clarificarea legislatiei care reglementeaza stimulentele pentru cercetare si dezvoltare astfel incat sa beneficieze de aceste stimulente toate modelele de afaceri aplicate de industria farmaceutica pentru aceste activitati.

Simularile arata ca o crestere a proportiei volumului de prescrieri de medicamente generice la 80% din totalul acestora ar duce la economii anuale de peste 30 milioane de euro pentru stat si de peste 67 milioane de euro pentru pacienti.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/producatorii-generice-propun-masuri-scaderea-cheltuielilor-medicamente_6258/

lauff lautf laurf