Particularitatile profesiei de farmacist, farmacovigilenta si comunicarea cu pacientul, dezbatute la Brasov
In perioada 6-8 septembrie 2013, Houston NPA a organizat la Poiana Brasov cea de-a 25-a editie a simpozioanelor regionale Farma Practic. Aceasta editie a reunit farmacisti si asistenti de farmacie din judetele Brasov, Mures, Alba, Harghita, Covasna si Sibiu, care au participat la prezentari si dezbateri despre particularitatile profesiei de farmacist, despre problemele cu care se confrunta zi de zi in farmacie, despre necesitatea interactiunii cu pacientul si despre dificultatile pe care le întampina în sistem.
Evenimentul a fost creditat de Colegiul Farmacistilor si de OAMMR, iar printre temele abordate se numara: „Farmacovigilenta: intre cadrul legislativ si practica curenta” (tema sustinuta de sef lucrari dr. Gabriela Cioca), „Siguranta medicamentelor în practica farmaceuticaˮ (conf. dr. Cristina Mogosan), „Vaccinarea – marul discordiei” (farm. Paul Andreianu), „Farmacia comunitara, între profit si cod deontologic” (farm. pr. Maria Botezatu), „Organizatii reprezentative pentru farmacistul secolului XXI” (farm. Paul Andreianu).
Romania, codasa la raportarea reactiilor adverse la medicamente
Sef lucrari dr. Gabriela Cioca a dorit sa traga un semnal de alarma cu privire la situatia farmacovigilentei in Romania: „Farmacovigilenta este foarte importanta, pentru ca este singura care poate sa ofere indicii legate de utilizarea practica a medicamentelor din punct de vedere al riscurilor lor. Din pacate, tara noastra nu se situeaza printre tarile fruntase în domeniul farmacovigilentei, în raportarea reactiilor adverse la medicamente. Dupa 1990, în Romania, raportarea reactiilor adverse a fost o problema de care nimeni nu mai dorea sa mai auda. Daca înainte de 1990 apareau buletine informative cel putin trimestrial, dupa 1990 s-a considerat ca acest lucru este o munca în plus care îngreuneaza si mai mult activitatea curenta si s-a cam renuntat la aceasta raportare de reactii adverse. Trebuie sa nu uitam ca, desi medicamentele ne aduc beneficii extraordinare, pot sa trateze boli, pot sa previna, în acelasi timp au si riscuri foarte mari. Aceste riscuri nu pot fi scoase în evidenta daca nu exista un sistem de raportare constientizat si bine pus la punct în toata reteaua de sanatate si aceasta nu implica numai medicii, ci implica farmacistii si orice alt profesionist din domeniul sanatatii.”
Dupa anul 2010, la nivelul Uniunii Europene au fost adoptate o serie de ghiduri pentru a statua si reglementa aceasta activitate - în Romania, aceasta activitate este reglementata prin Legea 95 din 2006, care prevede atat pentru medici, cat si pentru farmacisti obligativitatea raportarii acestor reactii adverse la medicamente.
Nevoia de comunicare directa cu pacientul
Subiectul farmacovigilentei a fost atins si de conf. dr. Cristina Mogosan, care a sesizat problemele legate de raportarea reactiilor adverse în Romania: „Siguranta medicamentelor în practica farmaceutica”. În acelasi timp, conf. dr. Mogosan a facut o clasificare clara a reactiilor adverse pe care farmacistii le pot identifica interactionand cu pacientii. În continuarea acestei prezentari vine si tema abordata de dr. Laurentia Andrei, sef sectie Interne Spitalul din Brasov: „Semne sau simptomatologii alarmante”. Dr. Laurentia Andrei a explicat diferenta dintre semne (ce constati la pacient) si simptome (ce spune pacientul), a venit cu exemple din practica si a subliniat importanta comunicarii directe si a colaborarii medic – pacient - farmacist.
Simpozionul Farma Practic a abordat si teme de interes general: dieta si nutritie, stres, chiar si frumusete. Conf. dr. Geanina Crisan a vorbit despre proprietatile terapeutice ale fructelor de Goji si a prezentat participantilor studii clinice randomizate, efectuate în SUA si care au demonstrat proprietatile benefice ale acestor fructe în cresterea starii de bine, în stimularea metabolismului, protectie cardiovasculara, diabet, stimularea imunitatii, proprietati antioxidante, antiinflamatoare si fotoprotectoare.
Conf. dr. Lorena Filip a abordat „Nutritia la varsta a III-a” si, pe langa informatii generale cu privire la dieta varstnicilor, le-a facut farmacistilor prezenti si o recomandare cu privire la administrarea suplimentelor nutritive, atat de solicitate de pacienti: „Eu încadrez suplimentele alimentare în categoria automedicatiei. De aceea, nu recomandati suplimentele alimentare fara o discutie cu pacientul. La recomandare trebuie sa se tina cont de individ, de afectiunile pe care le are”.
O tema de interes, avand în vedere participarea majoritar feminina, a fost si cea abordata de conf. dr. Corina Ureche – „Make-up. Prieten sau dusman”. Conf. dr. Corina Ureche a avertizat asupra potentialului alergic al produselor cosmetice pe care le folosim zilnic si despre citirea etichetelor chiar si la produsele cosmetice: „Substantele chimice cele mai alergizante sunt parfumurile. În acest moment sunt înregistrati în jur de 5.000 de compusi aromatici, care se gasesc în majoritatea produselor cosmetice. Din pacate, nu citim etichetele decat în momentul cand pacientul se prezinta la noi. Ar fi bine sa nu neglijam acest lucru si sa îl informam pe pacient despre riscuri”.
Urmatoarea editie Farma Practic va avea loc in perioada 4-6 octombrie 2013, la Eforie-Nord (Hotel Europa) si se adreseaza farmacistilor si asistentilor din judetele Galati, Braila, Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea si Giurgiu.