Imprimare

Pretul la generice ar putea fi stabilit in urmatoarele doua luni

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca spera sa gaseasca o formula pentru stabilirea pretului la medicamentele generice, intr-o luna sau doua, impreuna cu Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (AMPGR), potrivit Agerpres.

"Ne intereseaza ca cetateanul sa aiba acces cat mai mare la medicamente. Cu cat vom promova vanzarea de medicamente generice, cu atat fondurile publice vor fi mai indestulatoare, vor ajunge la cat mai multi, a afirmat Nicolaescu cu prilejul evenimentului 'International Health Forum: Patient-Centered Solutions for a Sustainable Healthcare Sector', organizat de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Nicolaescu a precizat ca incepand cu viitorul contract-cadru cu CNAS se va introduce pe retete "medicamentul de referinta" si astfel cetateanul va sti care este medicamentul generic mai ieftin.

"El (n.r. pacientul) trebuie sa stie care este acest medicament si mai departe pe banii lui, pe optiunea lui, el va putea sa se duca intr-o directie sau alta. Cred ca in felul acesta ii vom putea informa corect pe cetateni si ei vor putea sa isi cumpere medicamente generice mai multe pentru ca medicamentele originale sunt foarte scumpe si multi dintre oameni renunta sa isi mai cumpere medicamentele pentru ca nu au diferenta de coplata, diferenta de rambursare pe care o da statul. Dar daca isi cumpara un medicament generic, atunci diferenta este foarte mica si poate sa isi mareasca accesul la medicamente', a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, in urma parteneriatului semnat de MS cu AMPGR se va asigura cetatenilor un acces mai mare al cetatenilor la medicamente si se vor utiliza mai bine fondurile publice.

In opinia ministrului, primul obiectiv pentru anii urmatori este modificarea taxei claw-back, care in prezent se calculeaza la fel si pentru generice, si pentru originale, desi industria pentru generice este in 'regres'.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/pretul-generice-putea-stabilit-urmatoarele-doua-luni_6260/

lauff lautf laurf