Imprimare

Simplificarea utilizarii medicatiei, tema Zilei Mondiale a Farmacistilor 2013

Ziua Mondiala a Farmacistilor este sarbatorita in 2013 de un grup de farmacisti si oameni de stiinta care numara mai bine de 3 milioane de membri din 127 de tari, avand ca tema ”Simplificarea utilizarii medicatiei indiferent de complexitate” (”Pharmacists – simplifying your medicines use, no matter how complex”).

Tema a fost aleasa in stransa legatura cu tema principala a congresului anual al Federatiei Internationale Farmaceutice (FIP) si ace referire la rolul tot mai important pe care il are farmacistul in echipa interdisciplinara care vegheaza la binele pacientului. Totodata, vine in stransa legatura cu un deziderat principal al farmacistului modern de spital: implicarea directa alaturi de pacienti si de echipa medicala in spiritul imbunatatirii rezultatelor tratamentului.

Farmacistii de spital din Romania si cei din Uniunea Europeana transmit prin intermediul presedintilor celor doua asociatii un mesaj special pentru toti colegii farmacisti din Romania.

"Sunt convins ca vom putea sa colaboram cu institutiile abilitate din domeniu si ca vom putea aduce un beneficiu real domeniului sanitar din Romania si implicit sa aducem imbunatatiri substantiale farmaciei de spital din Romania. Va doresc sanatate si impliniri!", transmite farm.pr. Ioan ANTOFIE, presedintele Asociatiei Nationale a Farmacistilor de Spital din Romania.

Antofie aminteste ca in 2013 ANFSR a fost primita in sanul familiei europene a asociatiei europene similare (EAHP) si ca organizatia romaneasca a participat cu succes la manifestari internationale: Atena - iunie 2013 si Lisabona - septembrie 2013.

"Intr-adevar, aderarea Romaniei prin intermediul organizatiei profesionale reprezentative (ANFSR) la EAHP vine intr-un moment extrem de oportun facilitand participarea la Summit-ul European al Farmaciei de Spital din 2014 unde se vor decide tintele de referinta pentru farmacia de spital in toate tarile din Uniunea Europeana. La nivelul EAHP asteptam cu nerabdare implicarea ANFSR si a farmacistilor de spital din Romania in cadrul acestui Summit”, a transmis Dr. Roberto Frontini, presedinte EAHP.

Acesta a mai atras atentia asupra faptului ca problematica referitoare la complexitate este cruciala, iar "pe masura ce medicina avanseaza, tot mai multe terapii necesita o atentie speciala in intelegerea mecanismelor, a interactiunilor si a potentialelor reactii adverse."

"Nevoia intregului sistemul de sanatate de a avea farmacisti de spital bine pregatiti este evidenta; existenta reala a acestei resurse in cadrul sistemului este de cele mai multe ori necunoscuta in totalitate sau  neapreciata la adevarata valoare", a mai spus presedintele EAHP.

Dr. Frontini a transmis ca vede necesar transformarea farmacistilor de spital in avocati ai propriei profesii, demers ce trebuie transmis de asociatiile nationale membrilor lor.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/simplificarea-utilizarii-medicatiei--tema-zilei-mondiale-farmacistilor-2013_6269/

lauff lautf laurf