Imprimare

Lupuliasa: Pragul de 20% discount la medicamente, o masura corecta daca si marja pentru farmacii creste

Ministerul Sanatatii a propus un prag al discounturilor la medicamente de 20%, masura corecta“dintr-un anumit punct de vedere”, daca aceasta se va corobora cu modificarea adaosului comercial la farmacie, a spus Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, conform Agerpres.

Lupuliasa, prezent la “Pharma Forum Services”, a adaugat ca in statele europene, valorile de discount sunt sub 20%, dar marja comerciala pentru farmacii este mult mai mare si atunci este corect ca, pentru acestea, sa existe un adaos comercial care sa le asigure continuitatea activitatii, decat un discount variabil.

“Unii distribuitori sau producatori il acorda unora preferential, unora mai mare, altora mai mic, intotdeauna in corelatie cu volumul de achizitii. Si atunci asistam la un dezechilibru in ceea ce priveste nivelurile de pret pentru medicamentele pentru care pretul nu este impus, uneori in avantajul pacientilor”, a explicat Lupuliasa.

Presedintele Colegiului Farmacistilor a explicat ca exista un pret al producatorului, la care se adauga o marja a distribuitorului si una a farmaciei si ca, de regula, in Europa marja distribuitorului este mult mai mica decat a farmaciei.

“Aproape toate farmaciile afiseaza discounturi care vin din spate, de la distribuitor. Uneori pacientul cauta sa isi faca rost de un medicament foarte ieftin, dar trebuie sa existe si siguranta ca este ceea ce ii trebuie”, a aratat Lupuliasa.

Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor, a spus in cadrul aceluiasi eveniment ca discounturile care intra inspre farmacii nu se resimt si in buzunarul cumparatorului.

“Atunci, practic, discounturile fac ca anumite produse ieftine sa nu existe pentru ca farmacia respectiva este interesata sa vanda unele mai scumpe pentru care primeste acel discount. Va trebui gasita o modalitate cel putin pentru medicamentele scumpe ca acest lucru sa fie reglementat si restrictionat. Vizeaza doar medicamentele aflate pe lista de compensate si gratuite”, a mai declarat Marius Savu.
 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/lupuliasa-pragul-20-discount-medicamente--masura-corecta-marja-farmacii-creste_6275/

lauff lautf laurf