Actualizarea listei de medicamente compensate la cinci ani, o problema costisitoare
Actualizarea listei de medicamente compensate la cinci ani este una sincopata si produce costuri extrem de mari, a afirmat, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Pana (foto), conform Agerpres.
“Suntem din nou la un moment de rascruce, in care un numar extrem de mare de molecule asteapta sa primeasca un verdict vizavi de posibilitatea de a fi rambursate in sistemul public de sanatate: 167 de molecule. Daca acest procedeu ar fi fost unul constant, astazi nu am fi fost intr-o asemenea situatie”, a subliniat Adrian Pana.
El a precizat ca procedurile de evaluare a moleculelor vor continua.
“Este o procedura de evaluare destul de complexa, care necesita timp, dar mai ales care necesita persoane care au capacitati strict specializate. Din pacate, in Romania, masa critica care ar putea defini un asemenea grup de persoane este in momentul de fata extrem de redusa”, a spus secretarul de stat Pana.
In opinia sa, o anume molecula poate sa schimbe la un moment dat complet modalitatea in care se ofera anumite servicii de sanatate.
Secretarul de stat si-a manifestat speranta ca va creste capacitatea institutionala a Romaniei in privinta evaluarii tehnologiilor medicale.
“Intr-o perioada urmatoare sper ca aceasta capacitatea institutionala va creste si Romania va beneficia de o echipa care sa poata efectua evaluarea tehnologii medicale comparabil cu alte state. Se prefigureaza pe termen mediu si lung scaderea costurilor cu evaluarea, care este o componenta importanta care trebuie avuta in vedere”, a mai afirmat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.
Societatea romaneasca va castiga pe termen lung de aproape cinci ori mai mult decat cheltuielile in urmatorii trei ani cu actualizarea listei medicamentelor compensate, arata un studiu realizat de Institutul de Prognoza al Academiei Romane, cu sustinerea Local American Working Grup, dat publicitatii miercuri.
Studiul releva faptul ca, prin cresterea accesului la medicamente de ultima generatie in urmatorii trei ani, pacientii vor castiga aproximativ 75.000 de ani de viata activi datorita tratarii cu succes a afectiunilor, prelungirii duratei de viata a pacientilor cu afectiuni cronice si prin evitarea deceselor.
Astfel, in primi trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pietei de catre noile molecule si indicatii, putand varia intre 216 si 486 milioane de lei.
Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproape 0,5% din Produsul Intern Brut datorita recastigarii sau mentinerii nivelului de productivitate al pacientilor, releva acelasi studiu.
De cealalta parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecarii pacientilor sau evitarii deceselor ar putea ajunge la trei miliarde de lei.