Imprimare

Vanzarile de medicamente in farmacii au scazut in trimestrul 3, comparativ cu 2012

Valoarea medicamentelor eliberate romanilor a scazut cu 3,3% in al treilea trimestru al anului 2013, comparativ cu acelasi trimestru al anului 2012, conform unui studiu Pharma & Hospital Report.

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim Romania estimeaza ca valoarea medicamentelor eliberate catre pacienti in Romania a atins nivelul de 2,79 miliarde lei la pret de distributie in al treilea trimestru al anului 2013, in scadere cu 3,3% comparativ cu trimestrul 3 al anului 2012.

“Rezultatele recente confirma dificultatile din piata farmaceutica, disponibilitatea multor produse fiind semnificativ afectata. Prognoza ramane modesta, pentru anul 2013 mentinem rata de crestere anuala de 0,7%, insa pentru anul 2014, in conditiile neconfirmarii actualizarii listei de medicamente compensate, cresterea prognozata anterior (+2,7% in lei) ar putea fi ajustata suplimentar la incheierea anului curent”, a declarat Petru Craciun, director general Cegedim Romania.

Medicamentele pe baza de reteta (Rx) din farmacii, au atins o valoare de 2,02 miliarde lei, in scadere cu 3,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Medicamentele fara prescriptie (OTC) au atins o valoare de 0,40 miliarde lei, in crestere cu 3,0%.

Comparativ cu ritmurile de crestere din ultimele 5 trimestre, in trimestrul 3/2013 se remarca o scadere atat in unitati (-3,6%), cat si in zile de tratament (-2,9%), respectiv in valoare (-3,3% in lei). Piata continua sa fie afectata, in conditiile sustinerii publice scazute, numai o parte din pacienti putandu-se trata corespunzator.

In privinta evolutiei principalelor grupe terapeutice, in ultimele 12 luni se evidentiaza cresteri in volum peste media pietei in cazul medicamentelor pentru antineoplazice si imunomodulatoare (4,8%), cardiovascular (2,2%) si sistemul musculo-scheletic (1,3%), ca si scaderi sub media pietei in cazul anti-infectioaselor sistemice (-3,0%), a medicamentelor pentru sistemul respirator (-1,2%) si medicamentelor pentru sistemul nervos central (-1,1%).

In valoare, cresterea medicamentelor pentru sistemul digestiv si metabolism (6,7%), antineoplazice si imunomodulatoare (5,8%) este superioara celorlalte grupe, in timp ce medicamentele pentru sistemul respirator sunt in scadere (-4,0%), iar cresterile pentru anti-infectioasele sistemice (0,6%) si a medicamentelor pentru sistemul musculo-scheletic (0,5%) sunt modeste.
 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/vanzarile-medicamente-farmacii-scazut-trimestrul-3--comparativ-2012_6298/

lauff lautf laurf