Imprimare

Antiinflamatorul diacerein ar putea fi suspendat din farmacii

Un comitet specializat din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat suspendarea antiinflamatorului diacerein, produs la scara larga sub forma de medicamente generice si folosit pentru tratarea artrozei genunchiului si a soldului, conform Agerpres.

 

“Comitetul pentru evaluarea riscurilor in materie de farmacovigilenta (PRAC) a recomandat suspendarea in Uniunea Europeana a medicamentelor care contin diacerein”, se arata intr-un comunicat transmis de EMA, preluat de AFP.

PRAC a apreciat ca “avantajele prezentate de diacerein, folosit pentru tratarea simptomelor artrozei si a altor maladii degenerative ale articulatiilor, nu depasesc riscurile, mai ales riscul diareei severe si efectele potential nefaste asupra ficatului”, se arata in comunicat.

Agentia franceza a medicamentului (ANSM) s-a aflat la originea acestei revizuiri a pozitiei agentiei europene, dupa ce si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu frecventa si gravitatea efectelor secundare gastro-intestinale ale medicamentelor care au in compozitie diacerein. In plus, “eficacitatea asupra durerii si ameliorarii functionale a artrozei nu sunt decat slab demonstrate” in cazul acestui produs, a argumentat ANSM in sesizarea adresata organismului comunitar.

O alta instanta, Inalta Autoritate pentru Sanatate (HAS) din Franta a dat aviz negativ, la inceputul anului, pentru decontarea de catre serviciile sociale a unui medicament care continea diacerein.

Recomandarea PRAC de suspendare a acestui produs va fi analizata spre jumatatea lunii decembrie de catre instanta care reprezinta diversele agentii nationale ale medicamentului din tarile membre ale UE, in vederea formularii unui aviz definitiv.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/antiinflamatorul-diacerein-putea-suspendat-farmacii_6303/

lauff lautf laurf