Imprimare

Irimia: Lista de medicamente compensate ar trebui implementata

Lista de medicamente compensate ar trebui urgent pusa in aplicare, a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), intr-o conferinta de presa.

“16%, chiar 20% din noua lista (n.r. de medicamente compensate) sau, ma rog, din cele de 167 de molecule, la nivel de Minister, 20% reprezinta medicamente noi in cancer sau unele cu indicatii pentru diferite forme de cancer”, a spus Irimia.

Facand o comparatie cu vecinii bulgari, acestia si-au actualizat de patru ori, din 2012, lista de medicamente compensate si gratuite, in tara noastra acest lucru nu s-a mai intamplat de aproape sase ani.

“Noi, de sase ani aproape, in aprilie, se implinesc sase ani, nu am reactualizat lista de medicamente compensate si gratuite. Noi avem si taxe de clawback si aceste liste intarzie sa fie reactualizate”, a mai adaugat Cezar Irimia.

Ministerul Sanatatii doreste sa implementeze noua lista de la 1 ianuarie 2014.

De asemenea, o solutie pentru ca medicamentele compensate sa ajunga la bolnavii de cancer mai repede ar fi ca acestea sa fie platite direct de Ministerul Sanatatii sau de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

“Problema acoperirii costurilor medicamentelor citostatice nu trebuie sa depinda de bugetul spitalului, deci nu trebuie platite de spital, ci ar trebui platite cum erau inainte de Minister sau de Casa direct. Astfel nu ar mai exista scuze ca spitalele nu au medicamentele necesare sau materialele medicale, care fac parte din tratamentul de zi cu zi”, a spus dr. Olga Cridland, presedinta Asociatiei PAVEL, prezenta la conferinta.
 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/irimia-lista-medicamente-compensate-trebui-implementata_6306/

lauff lautf laurf