Farmacistii nu ar trebui sa mai vanda antibiotice fara reteta
Antibioticele, cumparate de la farmacii fara prescriptie medicala, duc la amenintarea sanatatii romanilor, in contextul in care multe persoane folosesc incorect acest tip de medicatie, avertizeaza reprezentantii Societatii Romane de Microbiologie.
“Din pacate, in Romania exista o traditie in administrarea la scara larga a antibioticelor. Spre exemplu, de multe ori, romanii trateaza infectiile virale din sezonul rece cu antibiotice pe care le procura fara prescriptie medicala, in ciuda legislatiei care interzice eliberarea acestora fara reteta. Luate inutil sau incorect, antibioticele duc la dezvoltarea rezistentei bacteriilor, ceea ce inseamna ca organismul nostru devine din ce in ce mai vulnerabil la infectii produse de bacteriile multirezistente. Astfel, in timp ce rezistenta la antibiotice creste, scade numarul celor eficiente si este posibil sa ajungem in situatia in care nu vom mai putea trata diferite boli care ne pot pune in pericol chiar viata”, a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Rezistenta la antibiotice a fost una dintre principalele subiecte abordate in cadrul Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie 2013, specialistii subliniind importanta educarii populatiei asupra administrarii corecte de antibiotice, avand in vedere ca aceasta crestere a rezistentei la antibiotice este considerata o problema de sanatate publica.
Specialistii au declarat ca ar trebui stiut si inteles faptul ca antibioticele sunt folosite in tratarea infectiilor bacteriene, nu a celor virale, drept urmare acestea trebuie luate exclusiv dupa prescriptia unui medic, care poate constata in urma investigatiilor despre ce afectiune este vorba. Medicii au punctat ca, spre exemplu, antibioticele nu au efect favorabil in infectiile virale care provoaca raceala sau gripa.
Si medicii par a avea o parte de vina. “O alta problema cu care ne confruntam tine si de unii medici, care prescriu antibiotice fara o diagnosticare completa a pacientului. Practic, prescrierea antibioticelor ar trebui facuta doar dupa identificarea bacteriei patogene si in majoritatea cazurilor pe baza antibiogramei, iar stabilirea planului terapeutic corect este, de asemenea, extrem de importanta”, a spus conf. dr. Alexandru Rafila.
In ultimii ani s-a observat o crestere a numarului infectiilor produse de bacterii foarte rezistente la antibiotice. Astfel, exista microorganisme rezistente la toate antibioticele cunoscute, aparand riscul ca, in cativa ani, unele infectii bacteriene sa nu poata fi tratate.
A sasea Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie s-a desfasurat in perioada 14-16 noiembrie si a reunit peste 300 de specialisti din toata tara, care au dezbatut timp de trei zile informatii de actualitate despre preventia, diagnosticul si tratamentul bolilor transmisibile cu impact asupra sanatatii publice.
Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/farmacistii-trebui-vanda-antibiotice-reteta_6315/