Prescrierea medicamentelor generice inseamna bani salvati in Sanatate
Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) a aratat ca, daca rata de prescriere a medicamentelor generice de catre medici ar creste, s-ar reduce costurile din sistemul de sanatate, conform raportului OECD, „Healtg at a glance 2013”.
In Romania, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a aratat, in cadrul unui studiu, ca o cresterea volumului de prescrieri cu medicamentele generice (80% din total prescrieri) ar obtine economii anuale de aproximativ 100 milioane de euro pentru bugetul statului si pentru pacienti.
"Economiile rezultate ar putea fi directionate catre alte zone sub presiune ale sistemului de sanatate, cum ar fi construirea de noi spitale, cresterea salariilor personalului medical sau plata arieratelor sistemului medical." a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.
OECD arata ca rata de prescriere redusa a medicamentelor generice in Franta (12%), comparativ cu Marea Britanie (80%), indica necesitatea unei mai bune informari a medicilor, pentru reducerea costurilor sistemului de sanatate prin prescrierea de medicamente generice.
"Cota de piata a medicamentelor generice a crescut semnificativ in ultimul deceniu, in multe tari. Cu toate acestea, medicamentele generice reprezinta mai putin de 25% din piata in Luxemburg, Italia, Irlanda, Elvetia, Japonia si Franta, in comparatie cu aproximativ 75% din piata cat reprezinta in Germania si Regatul Unit", se arata in raportul OECD.
APMGR sustine introducerea unor politici publice care promoveaza utilizarea medicamentelor generice, intrucat beneficiile acestora ar avea un impact pe termen lung asupra sanatatii si cheltuielilor cu sanatatea si ar creste accesul la tratamente de inalta calitate pentru pacienti.