Imprimare

Majoritatea parintilor romani si-ar indruma copiii catre Facultatile de Farmacie sau de Medicina

Potrivit unui studiu efectuat in luna octombrie de catre compania de cercetare de piata Cult Research, aproximativ 60% dintre parintii din Romania si-ar indruma copiii sa urmeze Facultatea de Farmacie sau pe cea de Medicina.

Potrivit studiului, publicul general considera ca medicii si farmacistii sunt deopotriva avantajati din punctul de vedere al pozitionarii sociale si al posibilitatii de a avea realizari profesionale in tara. 38% dintre adultii din Romania sunt de parere ca profesia de medic este cea mai respectata in tara noastra, pe locurile imediat urmatoare fiind mentionate cele de cadru didactic, preot si politician. Privind respectul fata de profesiile pe care le vor practica, studentii la Facultatile de Medicina si de Farmacie considera ca acestea sunt mai degraba apreciate de catre colegii practicieni si de catre populatia in varsta, in vreme ce tinerii colegi de generatie ar aprecia mai putin cele doua profesii.

„Halatul alb implica responsabilitate, chemarea de a face bine pacientilor si in primul rand studiu temeinic. A imbratisa profesia de farmacist este un angajament care depaseste limitarile oricarei alte meserii, intrucat pe langa atributiile specifice acesteia, ca de exemplu eliberarea medicamentelor sau prepararea retetelor, intervine interactiunea cu pacientii care apeleaza cu incredere la sfaturile tale”, este de parere Prof. Univ. Dr. Dumitru Lupuliasa, Presedinte Colegiul Farmacistilor din Romania.

Conform aceluiasi studiu, 76% dintre studentii la Farmacie au declarat ca planurile post-universitare le vor fi influentate de posibilitatea de a avea un venit consistent, pe locul imediat urmator fiind mentionata posibilitatea de a avansa in cariera. Doar doi din zece dintre studentii la Medicina intervievati au raspuns ca ar alege sa profeseze intr-o alta tara dupa absolvire si rezidentiat, iar dintre acestia doar unul a fost ferm in privinta acestui plan de viitor.

Studiul releva, de asemenea, faptul ca pot fi aduse imbunatatiri in ceea ce priveste perceptia asupra profesiei de medic si a celei de farmacist. Peste 35% dintre respondentii adulti au declarat ca medicii nu aloca suficient timp comunicarii cu pacientii. Din punctul lor de vedere, acestia nu sunt de cele mai multe ori disponibili pentru a raspunde solicitarilor pacientilor.

Studiul a fost realizat la nivel urban, national, pe un numar de 800 de respondenti pentru publicul adult, cu o marja de eroare de 3,5%. Volumul esantionului de respondenti in cazul studentilor la Medicina si Farmacie a fost de 400 de persoane, marja de eroare fiind de 4,2%.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/majoritatea-parintilor-romani-si-ar-indruma-copiii-facultatile-farmacie-medicina_6327/

lauff lautf laurf