Etica: Experimentele pe animale
Un subiect controversat in lumea stiintifica ramane folosirea animalelor in studii si experimente. Odata pusa problema, deciziile raman in mainile cercetatorilor care hotarasc daca folosesc sau nu animale in studiile lor.
Experimentele pe animale sunt adesea folosite pentru a testa medicamente noi si siguranta produselor. Multe dintre aceste experimente cauzeaza dureri animalelor implicate sau reduc calitatea vietii lor.
Oamenii de stiinta care utiliezeaza animalele in aceste scopuri cunosc problema si inteleg ca experimentele ar trebui facute cat mai uman posibil. Ei sunt de acord ca nu trebuie sa se utilizeze animalele, atata timp cat exista metode de testare care sa produca rezultate asemanatoare, conform site-ului BBC.
De mentionat sunt doua pozitii in experimentele cu animale:
- In favoarea experimentelor pe animale, doar in urmatoarele conditii: daca suferinta acestora este foarte mica si daca beneficiile umane obtinute in urma experimentelor nu ar fi putut fi descoperite prin alte metode;
- Impotriva experimentelor pe animale: daca acestea cauzeaza suferinta, daca beneficiile umane nu sunt demonstrate si daca se pot face aceste experimente si prin alte metode.
Cei trei R
Cei trei R sunt o serie de principii pe care oamenii de stiinta sunt incurajati sa le urmeze ca sa reduca impactul cercetarilor asupra animalelor.
Reductia (reduction) animalelor folosite in timpul experimentelor prin: imbunatatirea tehnicilor experimentale; imbunatatirea tehnicilor in analizarea datelor; impartirea informatiilor cu alti cercetatori.
„Rafinarea” (refinement) experimentelor sau cum sa se reduca suferinta animalelor, prin: utilizarea unor metode mai putin invazive; o mai buna ingrijire medicala; conditii mai bune de viata.
Inlocuirea (replacemet) experimentelor pe animale prin alternarea tehnicilor precum: experimentarea pe culturi de celule, in loc de animale; folosirea modelelor computerizate; studierea voluntarilor; utilizarea studiilor epidemiologice.
Directiva adoptata de Uniunea Europeana
Parlamentul European a adoptat, in 2010, o noua legislatie ce reglementeaza utilizarea animalelor in experimente stiintifice, incercand sa stabileasca o balanta intre imbunatatirea vietii animalelor si cercetarea stiintifica privind diferite maladii, scrie Hot News.
Noua legislatie cere autoritatilor nationale competente sa evalueze implicatiile fiecarui experiment asupra bunastarii animalelor, in scopul promovarii metodelor alternative si pentru reducerea nivelului de durere indus animalelor.
Trebuie aprobate numai testele care folosesc metode de ucidere care reduc la minim durerea si care garanteaza in acelasi timp rezultate stiintifice satisfacatoare.
Utilizarea animalelor pentru experimente stiintifice este permisa pentru cercetarea de baza si pentru cercetarea bolilor la oameni, animale sau plante, pentru testarea medicamentelor sau pentru cercetare in scopul conservarii speciilor.
Propunerea privind interzicerea utilizarii maimutelor mari precum cimpanzeii, bonobo, gorilele si urangutanii este sustinuta de textul adoptat. Dar masurile, asa cum fusesera propuse de Comisie, ar fi restrictionat utilizarea altor primate, precum marmoset si macaci, aducand atingere cercetarii stiintifice europene privind bolile neurodegenerative precum Alzheimer, conform deputatilor europeni.
Textul adoptat permite utilizarea unor astfel de primate daca exista o justificare stiintifica conform careia scopul procedurii nu poate fi atins prin utilizarea altor specii.
Clasificarea severitatii procedurilor
Reglementarile au introdus clasificarea procedurilor in functie de nivelul de durere indus animalelor in timpul testelor ("fara recuperare", "superficiale", "moderate" sau "severe"), conform unui amendament aprobat de Parlament.
Pentru a evita suferinte repetate ale animalelor, CE a propus ca reutilizarea acestora poate fi permisa numai daca severitatea efectiva a procedurilor anterioare a fost "superficiala" sau "moderata". Deputatii s-au temut insa ca aplicarea unor criterii prea stricte ar determina cresterea numarului de animale utilizate in diverse experimente, ceea ce ar fi dus la esecul obiectivului. Ei au decis, in acord cu guvernele nationale, sa permita reutilizarea animalelor chiar dupa teste care presupun un nivel al suferintei clasificat ca "moderat", cu conditia efectuarii unui examen veterinar preliminar.
Inspectii si clauza de revizuire
Pentru a se asigura ca prevederile noii legislatii vor fi implementate, deputatii au subliniat necesitatea unor inspectii regulate. Acordul la care s-a ajuns cu Consiliul European obliga guvernele nationale sa se asigure ca sunt efectuate inspectii in cel putin o treime din laboratoarele care utilizeaza animale.
Au fost, de asemenea, introduse clauze care permit guvernelor nationale sa aplice derogari de la prevederile speciale ale acestei legislatii si sa reactioneze la situatii de urgenta, dar numai din motive justificabile stiintific si dupa ce vor fi informat Comisia. Utilizarea unei astfel de clauze de salvgardare este supusa intotdeauna aprobarii tuturor celorlalte state membre.
Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/etica-experimentele-animale_6330/