(P) Grasimile si colesterolul
Grasimile saturate si colesterolul
Grasimile saturate sunt principala cauza alimentara a nivelului ridicat de colesterol din sange. Grasimile saturate sunt solide la temperatura camerei si pot fi gasite in cateva surse vegetale si in toate sursele animale.
Alimentele de origine animala bogate in grasimi saturate sunt: carnea de miel, produsele din carne de porc si din carne de vita, untul, branzeturile, smantana etc. Aceste alimente contin si colesterol.
Alimentele de origine vegetala ce contin grasimi saturate sunt: nuci de cocos, uleiul de cocos, uleiul de palmier si untul de cacao.
Grasimile hidrogenate si trans
Conform cesamancam.ro, grasimile hidrogenate sunt uleiuri vegetale ce au trecut printr-un proces numit hidrogenare si contin grasimi trans, un tip de grasimi ce este responsabil pentru cresterea nivelului de colesterol.
Acesti acizi grasi se gasesc si in diferite produse de origine animala (vita, porc, miel, unt si lapte) , dar in cantitati mult mai mici decat in produse ca margarina. Se pare ca acizii grasi trans naturali nu au aceleasi efecte asupra nivelului de colesterol din sange ca cei obtinuti prin hidrogenare.
In Romania nu exista prea multi producatori care sa specifice pe eticheta produselor cantitatea de grasimi trans, ei precizand doar cantitatea de grasimi saturate si nesaturate.
Pentru vremurile ce vor veni, in care poate vom vedea si noi aceasta informatie prezenta pe etichetele produselor alimentare, trebuie sa cunoasteti ca la o dieta de 2000 de calorii nu trebuie sa consumati mai mult de doua grame de grasimi trans.
Nu exista prea multe reguli nici in ceea ce priveste mancarea fast food si comerciantii promoveaza multe astfel de produse ca fiind sanatoase si lipsite de colesterol. Chiar daca nu au colesterol, acestea sunt pline de grasimi saturate si trans si ridica oricum nivelul de colesterol din sange.
Grasimile mononesaturate si polinesaturate
Aceste grasimi sunt lichide la temperatura camerei si se gasesc in principal in peste, seminte si uleiuri din plante. Cele mai bune surse sunt: somonul, pastravul, heringul, avocado, uleiul de masline, rapita si floarea soarelui.
Cele mai sanatoase grasimi sunt considerate cele mononesaturate care impreuna cu cele polinesaturate ajuta organismul sa reduca nivelul de colesterol din sange.
Chiar daca sunt sanatoase, acestea nu trebuie sa reprezinte mai mult de 25-30% din numarul total de calorii. In cadrul grasimilor polinesaturate sunt cuprinsi si acizii grasi omega 3, acizi ce sunt considerati acizi grasi esentiali (nu pot fi sintetizati de organism).
Dupa cum observati, grasimile au un rol foarte important in influentarea nivelului de colesterol si implicit a starii de sanatate a organismului. Incercati sa consumati cat mai multe alimente ce contin grasimile din ultima categorie si cat mai putine ce contin grasimi saturate si trans.
Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/grasimile-colesterolul_6334/