Imprimare

SUDIU: Vaccinul antigripal este mai putin eficient pentru barbati in comparatie cu femeile

Vaccinul antigripal este in general mai eficient la femei decat in cazul barbatilor, acest fenomen fiind in aparenta asociat cu nivelurile mai ridicate de testosteron care limiteaza reactiile de aparare declansate de sistemul imunitar, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite, scrie Mediafax.

Faptul ca barbatii sunt mai vulnerabili decat femeile la infectiile bacteriene, virale sau parazitare era cunoscut de mult timp, insa oamenii de stiinta nu cunosteau niciun motiv bine definit pentru a explica acest fenomen.
In afara de gripa, se stia deja ca sistemul imunitar masculin nu raspunde la fel de viguros ca cel feminin la vaccinurile contra febrei galbene, rujeolei sau hepatitei, afirma autorii aecestui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Studiul, realizat pe 34 barbati si 53 femei, arata ca acestea din urma au avut o reactie a anticorpilor aparuti dupa vaccinarea contra gripei in general mai puternica decat aceea a barbatilor. Totusi, reactia imunitara medie a barbatilor cu concentratii joase de testosteron a fost aproximativ similara cu aceea a femeilor, au precizat cercetatorii americani de la Universitatea Stanford din California si cei francezi de la Institutul National pentru Sanatate si Cercetari Medicale (INSERM).

Studiile precedente realizate pe animale si pe celule umane in vitro au evidentiat, totodata, faptul ca testosteronul are proprietati antiinflamatoare, fapt care ii face pe cercetatori sa creada ca ar putea sa existe o anumita interactiune intre acest hormon masculin si reactia sistemului imunitar - ce consta in aparitia unei inflamatii dupa infestarea cu un patogen.

Studiul nu arata o relatie directa intre testosteron si un raspuns imunitar mai mic. S-ar parea mai degraba ca reactia sistemului imunitar este redusa prin activarea unui grup de gene asociate cu un nivel ridicat de testosteron, a precizat medicul Mark Davis, profesor de imunologie la Universitatea Stanford.

Oamenii de stiinta si-au pus totodata intrebari despre acest aparent paradox ce vizeaza un hormon responsabil in acelasi timp cu caracteristicile masculine, precum forta musculara si gustul pentru risc si care contribuie totusi la slabirea sistemului imunitar la barbati.

Prin prisma rolului lor de razboinici si de vanatori, barbatii erau mai expusi pe parcursul istorie speciei umane decat femeile la rani si infectii.

Desi un bun sistem imunitar este de dorit contra patogenilor, o reactie excesiva poate fi mai rea pentru organism, creand prea multe inflamatii, un fenomen careia ii cad prada mai des femeile decat barbatii.
Astfel, un sistem imunitar mai putin sensibil, care este adeseori solicitat, ca in cazul barbatilor, pare sa fie mai adaptat pentru a asigura supravietuirea, au declarat autorii studiului.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/sudiu-vaccinul-antigripal-putin-eficient-barbati-comparatie-femeile_6336/

lauff lautf laurf