Imprimare

Lista de compensate si taxa claw-back, in atentia autoritatilor

Reprezentantii Ministerului Sanatatii si presedintele CNAS s-au intalnit cu reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului (ANMDM), pentru a discuta despre noua lista de medicamente compensate, taxa clawback, preturile de decontare si referinta la medicamente, marjele de distributie la farmacii si distribuitori si exporturile paralele.

La intalnirea au participat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, impreuna cu secretarul de Stat Adrian Pana, Cristian Busoi, presedintele CNAS, si Marius Savu, directorul ANMDM.

“In ceea ce priveste introducerea noii liste de medicamente compensate, ministrul Sanatatii le-a transmis reprezentantilor industriei farmaceutice intentia autoritatilor de a reactualiza semestrial in 2014 si trimestrial in 2015 lista de medicamente, conform reglementarilor europene, astfel incat pacientii romani sa poata beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

De asemenea, Eugen Nicolaescu a punctat intentia MS de a infiinta in partea a doua a anului o structura de evaluare a tehnologiilor medicale in vederea unei organizari mai eficiente a procesului de revizuire a listei de medicamente compensate.

Avand in vedere necesitatea pacientilor de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, ministrul Sanatatii a mai transmis industriei farmaceutice ca se doreste interzicerea, pe o perioada de 6 luni, a exporturilor paralele pentru medicamentele aflate in noua lista de molecule compensate pana la intrarea in vigoare a tuturor masurilor propuse pentru ca procesul de reforma sa fie coerent.

In ceea ce priveste calculul diferentiat al taxei clawback, reprezentantii ARPIM au propus ca fiecare companie, atat producatorii de medicamente originale cat si cei de medicamente generice, sa plateasca o taxa in functie de consumul individual pe care il determina in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Participantii au stabilit ca pe parcursul lunii ianuarie sa continue discutiile privind temele de mai sus, urmand ca, la sfarsitul lunii, sa existe o propunere finala agreata referitoare la subiectele puse in discutie.

Totodata, s-a stabilit un program accelerat de consultari cu CNAS, ADRFR, inclusiv cu Colegiul Farmacistilor din Romania, astfel incat propunerile de acte normative sa poata fi adoptate si implementate in prima parte a anului 2014.

De asemenea, ministrul Sanatatii a mai precizat reprezentantilor industriei farmaceutice ca, in perioada urmatoare, vor avea loc o serie de videoconferinte si dezbateri cu managerii spitalelor publice, structurile deconcentrate ale MS, CNAS, dar si asociatiile de pacienti, referitoare la implementarea corecta a pachetului de servicii minimale pentru neasigurati si a pachetului de servicii medicale de baza.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/lista-compensate-taxa-claw-back--atentia-autoritatilor_6341/

lauff lautf laurf