Imprimare

Producatorii de medicamente: Nu putem sustine singuri deficitul de bani din sistemul de sanatate

Producatorii de medicamente nu vor mai putea scoate pe piata medicamente cu pret accesibil sau tratamente farmaceutice noi, in conditiile in care acestia sustin singuri finantarea deficitului din sistemul de sanatate.

Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) si Calin Galaseanu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au declarat ca sunt nemultumiti pentru cresterea de 30% a taxei de clawback pe trimestrul IV al anului 2013 comparativ cu celelalte trimestre ale anului si ca asociatiile pe care le conduc nu pot sustine singure finantarea deficitului din sistemul de sanatate.

“In ultimii doi ani, acestia au finantat sistemul de sanatate cu 2,8 miliarde lei, iar situatia nu pare sa se schimbe, intrucat in anul 2014 s-au alocat aproximativ 6,6 miliarde lei, pe cand consumul se ridica la 8 miliarde de lei, fara a lua in calcul atat de necesara actualizare a listei de medicamente compensate”, sustin acestia.

In aceste conditii, dispar de pe piata foarte multe medicamente ieftine, care consta 25-30 de lei, fiind inlocuite cu alte variante mai scumpe. “In ultimii 2-3 ani au disparut de pe piata aproximativ 1.000 de medicamente care au fost inlocuite cu altele mai scumpe, ceea ce este in detrimentul pacientului. Vorbim despre toate ariile terapeutice. In fiecare zi dispar medicamente ieftine din portofoliul producatorilor”, a spus Dragos Damian.

Producatorii de medicamente cer autoritatilor aplicarea concomitenta si imediata a masurilor: actualizarea nivelului de referinta pentru taxa clawback, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, de la 1 ianuarie 2014, bazat pe delimitarea medicamentelor in doua grupe.

Contributia va fi redusa pentru anumite medicamente, formula de calcul avand la baza sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovator), actualizarea imediata a listei medicamentelor compensate cu noi molecule concomitent cu introducerea unor acorduri pret/volum pentru aceste medicamente, cu buget suplimentar.

O alta marura ar fi eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei clawback platite de producatori si identificarea unor masuri pentru distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor, incepand cu trimestrul 2 al anului 2014.

Replica ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a fost ca MS este deschis dialogului si sambata, 8 februarie, va avea loc o noua runda de intalniri in care asteapta solutii concrete de la acestia.
 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/producatorii-medicamente-putem-sustine-singuri-deficitul-bani-sistemul-sanatate_6361/

lauff lautf laurf