Imprimare

Noi reglementari privind sponsorizarea profesionistilor din Sanatate de catre industria farma

Conform ordonantei de urgenta 2/2014 aprobata de Guvern si aparuta in Monitorul Oficial, a fost reglementata partea de sponsorizare a medicilor de catre industria farmaceutica. Astfel, producatorii si distribuitorii farma sunt obligati sa declare MS si Agentiei Nationale a Medicamentului activitatile de sponsorizare pentru cei din sistemul medical.

Articolul 127 al OUG 2/2014 spune ca „Producatorii, detinatorii de autorizatii de punere pe piata sau reprezentantii acestora in Romania si distribuitorii angro si en detail de medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare au obligatia sa declare Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului toate activitatile de sponsorizare, precum si orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenti medicali, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii”.

De asemenea, aceasta obligatie le revine si beneficiarilor activitatilor de sponsorizare, medici, asistenti medicali organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care au activitati in domeniul sanatatii.

Formularele prin care se declara activitatile de sponsorizare vor fi aprobate prin ordin de ministrul Sanatatii. Informatiile declarate in formulare vor fi publicate pe site-ul ANMDM pentru publicitatea la medicamente, al Ministerului Sanatatii pentru dispozitive medicale si materiale sanitare, al entitatii care desfasoara activitatile de sponsorizare, precum si al beneficiarilor acestora, dupa caz.

Minimum trei distribuitori pentru un medicament si producatorii obligati sa isi faca stocuri de medicamente

In cadrul unei conferinte de presa, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca orice furnizor sau producator de medicamente trebuie sa desfaca medicamentele prin minimum trei distribuitori, oentru a nu ramane populatia fara medicamente.

„In domeniul medicamentelor, am introdus prevederea potrivit careia detinatorul unei autorizatii de punere pe piata/reprezentantul detinatorului autorizatiei de punere pe piata pentru un medicament si distribuitorii angro ai acelui medicament pus efectiv pe piata in Romania au obligatia de a asigura, in limitele responsabilitatilor lor, stocuri adecvate si continue din acel medicament catre farmacii si persoanele autorizate sa furnizeze medicamente, astfel incat nevoile pacientilor din Romania sa fie acoperite”, conform ministrului.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/reglementari-privind-sponsorizarea-profesionistilor-sanatate-industria-farma_6365/

lauff lautf laurf