Imprimare

APMGR: Propunerile MS privind taxa clawback ar putea avea efecte catastrofale asupra economiei

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atrage atentia, prin intermediul unui comunicat, asupra efectelor sociale si economice “deosebit de grave pe care adoptarea propunerilor privind taxa clawback si politica de preturi a medicamentelor, aflate deocamdata in dezbatere publica, le-ar avea asupra pacientilor romani si asupra producatorilor de medicamente generice”.

„A acoperi costurile exclusiv din taxa clawback inseamna sa distrugi industria farmaceutica cu capacitati de productie locala, cu consecinte negative majore pentru intreaga economie, si sa limitezi dramatic accesul pacientilor la medicamente cu pret accesibil pentru ca acestea vor disparea de pe piata,” a declarat Damian, presedintele APMGR.

APMGR a inaintat o scrisoare adresata prim-ministrului Victor Ponta, prin care atrage atentia ca reglementarile legislative propuse in ultima clipa a mandatului de fosta conducere a Ministerului Sanatatii ignora atat solutiile propuse de industrie in cadrul consultarilor publice cu reprezentantii Guvernului, cat si Protocolul semnat de Ministerul Sanatatii in 2013, in numele Guvernului, cu APMGR.

"Propunerile publicate nu schimba nimic, nici pentru pacienti, nici pentru industria producatorilor de medicamente generice. Dimpotriva, mentin o politica extrem de nociva, care ignora nevoile pacientilor si distrug investitiile facute de producatorii de medicamente generice in capacitatile de productie din Romania,” a declarat Dragos Damian.

Reprezentantii APMGR sustin ca propunerea de calcul diferentiat a taxei clawback a fostei conduceri a Ministerului Sanatatii a fost decisa aleatoriu, in loc sa aiba la baza sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maximum 65% din pretul medicamentului inovator). Pe de alta parte, propunerea de calcul a preturilor medicamentele de uz uman, prevazuta in propunerea de modificare si completare a normelor Ordinului 75/2009, nu tine cont de angajamentul asumat de Ministerul Sanatatii in Protocolul semnat cu APMGR.

Acestea prevedea eliminarea dublei referentieri pentru medicamentele generice prin renuntarea la compararea cu tarile de referinta si prin aplicarea limitei de maximum 65% o singura data, raportat la pretul medicamentului inovator de la momentul cand primul medicament generic obtine Autorizația de punere pe piata (APP).

Conform APMGR, politicile de sanatate din ultimii cinci ani au dus la reducerea consumului de generice in favoarea variantelor mai scumpe, de la 36% la 28%, ceea ce inseamna mai putini pacienti tratati cu bani mai multi.

Totodata, cadrul fiscal nefavorabil a dus la pierderea de investitii in industria farmaceutica locala de 100 de milioane de euro, in aceeasi perioada. „Numai in acest an, o investitie de 30 de milioane de euro este sub semnul intrebarii din cauza creșterii continue a taxei clawback și a intarzierii trecerii la un calcul diferențiat”, se mai arata in comunicat.

APMGR subliniaza, de asemenea, ca masura actualizarii listei de medicamente compensate nu poate avea loc decat prin suplimentarea corespunzatoare a bugetului pentru medicamente. Conform calculelor APMGR, costurile anuale suplimentare induse de actualizarea listei vor ajunge la circa 2 miliarde de lei in 2016.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/apmgr-propunerile-ms-privind-taxa-clawback-putea-efecte-catastrofale-economiei_6377/

lauff lautf laurf