Imprimare

Planurile lui Banicioiu la conducerea Ministerului Sanatatii

Nicolae Banicioiu, propus pentru functia de ministru al Sanatatii, a declarat marti la audierile din Comisiile parlamentare de specialitate ca va continua toate programele incepute de fostul ministru Eugen Nicolaescu in acord cu programul de guvernare al USL, scrie Agerpres.

Totodata, el a vorbit despre prioritatile sale, despre situatia de la Institutul Cantacuzino, despre banii rezidentilor, dar si despre taxa clawback.

In ceea ce priveste proiectul de calcul al pretului la medicamente si cel privind taxa clawback, Banicioiu a aratat ca acestea au fost amanate, dar nu retrase din dezbaterea publica. „Cu totii vrem ca preturile sa fie cat mai bine suportate de oameni. Voi cere zilele viitoare un punct de vedere de la Ministerul Finantelor. Sunt chestiuni care necesita o abordare mai minutioasa”, a subliniat Banicioiu, adaugand ca se impune o actualizare a medicamentelor compensate si gratuite.

Referindu-se la bursele medicilor si farmacistilor rezidenti, el a afirmat ca din momentul in care ajuns la Ministerul Sanatatii, ca interimar, i-a rugat pe colegii sai sa „puna banii in miscare”. „De vineri au plecat banii. Astazi si maine (n.r. 4 si 5 martie) vor ajunge la medicii rezidenti. Ei sunt platiti pentru luna trecuta”, a spus Banicioiu.

Posibilul viitor ministru al Sanatatii a enumerat printre prioritatile sale: cresterea transparentei, reducerea arieratelor, modernizarea unitatilor sanitare, investitii utile in infrastructura, stimularea performantelor personalului medical si crearea conditiilor pentru revenirea in tara a medicilor.

“Tot ceea ce s-a realizat in acord cu programul de guvernare USL se continua. Proiectele mari intentionez sa le continuam”, a spus Nicolae Banicioiu.

In ceea ce priveste Institutul Cantacuzino, el a precizat ca sustine reluarea productiei de vaccin. “Sunt in posesia unui raport preliminar al expertilor OMS care au efectuat analiza. Sunt indreptatit sa cred ca anul viitor vom produce vaccin. Singura problema este aceea de a regasi resursele necesare pentru a elimina problemele gasite de expertii OMS. Imediat dupa ce vom primi raportul OMS, il vom face public”, a sustinut Banicioiu.

Potrivit acestuia, pachetul de servicii medicale de baza reprezinta principala resursa de asigurare a echilibrului financiar in sistemul de sanatate.

Banicioiu a sustinut ca noul contract cadru este valabil doi ani si a aratat ca acesta a fost semnat anul trecut. „El a fost semnat anul trecut, el ramane valabil pana la modificarea pachetului de servicii”, a mai sustinut Banicioiu. Sustinerea politicilor in privinta medicilor de familie este o alta prioritate mentionata de Nicolae Banicioiu.

Parlamentul a dat votul de investitura noului Guvern Ponta III, urmand ca si presedintele Romaniei, Traian Basescu, sa fie de acord cu noua lista de ministri.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/planurile-banicioiu-conducerea-ministerului-sanatatii_6379/

lauff lautf laurf