Imprimare

VIDEO Producatorii de medicamente, discutii cu reprezentantii MS pe tema reformei in Sanatate

Reprezentantii producatorilor de medicamente au propus o serie de modificari la legea 95/2006 privind reforma in sanatate, pe teme precum: interdictia referitoare la distributia angro de medicamente, obligativitatea detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor de a detine stocuri, dar si transparenta, etica si integritatea in sistemul de sanatate.

La Art. 788, privind distributia medicamentelor, producatorii doresc extinderea interdictiei referitoare la distribuirea angro a medicamentelor si la nivelul dispozitivelor medicale si a activitatilor de brocheraj. „Practic, noi propunem extinderea acestei interdictii referitoare la distributia angro de medicamente si asupra dispozitivelor medicale si a activitatilor de brocheraj si de asemenea, solicitam ca aceasta interdictie sa intre in vigoare odata cu intrarea in vigoare a legii”, a spus Dan Zaharescu, reprezentant al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Dupa noua lege, producatorii de medicamente sau detinatorii unei autorizatii de p unere pe piata pentru un medicament ar trebui sa aiba stocuri, insa reprezentantii acestora spun ca nu mai este nevoie de o astfel de reglementare, odata ce acest lucru este in vigoare odata cu ordonanta de urgenta 2/2014. „Practic, consideram ca nu mai este nevoie de un ordin al ministrului sanatatii pentru acest lucru, tin sa precizez faptul ca la inceputul acestui an a intrag in vigoare OUG 2/2014 care reglementeaza obligatia de serviciu public pentru detinatorii de autorizatii de punere pe piata si pentru distribuitori si, de asemenea, mai sunt o serie de acte normative secundare care reglementeaza in detaliu activitatea si obligatia de serviciu public. In documentul care a fost depus de catre noi la registratura exista toate aceste mentiuni”, a mai spus Zaharescu.

La art. 792, se reglementeaza pretul si conditiile de comercializare prin ordin al ministrului sanatatii. „Consideram ca aceasta initiativa ar putea reprezenta un prim pas spre un sistem de preturi liber pentru medicamentele decontate din sistemul de asigurari de sanatate, in care reprezentarea de preturi nationale sa se aplice doar atunci cand medicamentele au fost efectiv decontate in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Deci practic ar putea sa existe un sistem dual de preturi care sa ne ajute sa mentinem produsele in Romania, la dispozitia pacientilor romani si sa impiedicam un pret foarte mic al medicamentelor care faciliteaza acel comert intracomunitar care creeaza rupturi de stocuri pe piata farmaceutica romaneasca”, a zis Zaharescu.

Reforma in sanatate vine cu un nou titlu la art. 183, privind transparenta, etica si integritatea in sistemul de sanatate. Producatorii doresc dialogul, formarea unui punct comun cu reprezentantii autoritatii cu privire la reglementarile acestui titlu, pentru elaborarea acestor principii care stau la baza definirii interactiunilor dintre industrie si profesionistii din sistemul de sanatate. „Consideram ca este necesara o analiza aprofundata a tipului de interactiuni permise si a celor care nu sunt permise, precum si a motivelor care stau la baza acestei abordari, a oblicatiilor de transparenta si bineinteles a sanctiunilor care sunt aplicabile din acest punct de vedere”, a adaugat reprezentantul producatorilor farma.
 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/video-producatorii-medicamente--discutii-reprezentantii-ms-tema-reformei-sanatate_6393/

lauff lautf laurf