Imprimare

Colegiul Farmacistilor recomanda interzicerea reclamelor care induc in eroare pacientii

Din cauza „amplorii” pe care au luat-o reclamele ascunse la medicamente, precum si publicitatea inselatoare si competitiva facuta de unele farmacii, Colegiul Farmacistilor din Romania a decis interzicerea acestora.

Atentionam reprezentantii farmaciilor ca publicitatea la medicamentele etice este interzisa de legislatia in vigoare. Astfel, reclamele prin care se promoveaza `reduceri substantiale la medicamente’ nu fac decat sa incurajeze automedicatia, cu risc maxim pentru sanatatea pacientilor. Mai ales ca unele dintre aceste reclame sunt promovate in numele unei asa zise `echipe a farmacistilor independenti’, organizatie despre care Colegiul Farmacistilor nu are cunostinta si nu stie pe cine reprezinta. In opinia noastra, in exercitarea profesiei de farmacist, toti farmacistii din Romania sunt independenti”, se arata in comunicatul de pe site-ul colegiului.

Colegiul Farmacistilor se arata ingrijorat de „reclamele cu continut neadevarat, incorect si inselator” la care apeleaza multe farmacii, in ultima perioada, „facandu-se astfel vinovate de publicitate inselatoare si comparativa”.

„Pozitionarea unor farmacii ca fiind standarde sau etalon pentru celelalte (o farmacie cum toate ar trebui sa fie) incalca flagrant legislatia in vigoare. Farmaciile sunt unitati sanitare, care respecta Regulile de Buna Practica Farmaceutica, acestea reprezentand, de altfel, standardul profesional si tehnic impus de legislatia in vigoare”, se mai arata in comunicat.

„Consideram ca este total gresit si incorect pentru pacienti sa se induca ideea ca ar exista farmacii care nu respecta standardele profesionale. Nicio farmacie nu poate afirma ca este model sau etalon pentru alti concurenti, avand in vedere faptul ca activitatea farmaciilor este una strict reglementata, tocmai pentru protejarea intereselor pacientilor. De asemenea, nicio farmacie nu are si nici nu poate avea, standarde superioare fata de celelalte farmacii. Este obligatoriu, fara exceptie, ca toate farmaciile sa respecte standardele si procedurile stabilite de lege pentru asigurarea unui act farmaceutic de calitate”, a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Colegiul Farmacistilor a sesizat toate institutiile abilitate, solicitand interzicerea reclamelor inselatoare si comparative de natura sa modifice comportamentul pacientilor, inducandu-i in eroare cu buna stiinta.

„Facem apel la toti farmacistii cu drept de libera practica din Romania, membri ai Colegiului Farmacistilor din Romania, sa nu incurajeze auto-medicatia si sa desfasoare un act farmaceutic conform regulilor profesionale si deontologice. In acelasi timp, consiliem pacientii sa nu se lase amagiti de aceste reclame si ii incurajam sa se adreseze medicului pentru orice simptome care ar putea reprezenta un semnal privind alterarea starii lor de sanatate”, mai scrie pe site-ul colegiului.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/colegiul-farmacistilor-recomanda-interzicerea-reclamelor-induc-eroare-pacientii_6400/

lauff lautf laurf