Imprimare

Un nou medicament anticolesterol ar putea fi o alternativa viabila pentru statine

Un anticolesterol experimental considerat promitator ar putea oferi anumitor pacienti o alternativa pentru statine, un medicament de peste 25 de ani impotriva colesterolului, care produce risc cardiovascular, potrivit rezultatelor a doua studii clinice, scrie Mediafax.

Aceasta noua clasa de medicamente actioneaza prin neutralizarea unei proteine - PCSK9 - care intervine in metabolismul colesterolului la nivelul ficatului printr-un mecanism diferit de acela al statinelor, molecule ce actioneaza tot la nivel hepatic.

Noul anticolesterol ofera o alternativa pentru 15% dintre pacienti, adica pentru acele persoane care nu tolereaza statine precum Lipitor, Zocor si Crestor. Printre cele mai comune efecte secundare ale acelor statine se numara durerile musculare si probleme ale ficatului.

Cele doua studii clinice realizate pe o versiune a noului agent au fost prezentate la conferinta anuala organizata de American College of Cardiology, weekendul trecut, la Washington.

Primul studiu de faza 3, denumit LAPLACE-2, pe aproape 2.000 de participanti cu varsta medie de 60 de ani, a aratat o scadere a colesterolului rau (LDL) cu 63-75% in comparatie cu un placebo.

Celalalt studiu clinic (GAUSS-2), tot de faza 3, a fost realizat pe un esantion de 307 persoane cu varsta medie de 62 de ani, care aveau o concentratie ridicata de colesterol si nu tolerau statinele.

Grupul tratat cu noul medicament a inregistrat o scadere cu 53-56% a colesterolului lor, in comparatie cu scaderea de 37-39% din grupul tratat cu Ezetimibe, un anticolesterol care reprezinta o alternativa la statinele ce actioneaza asupra intestinului subtire.

Noul medicament "a fost eficient si bine tolerat, cu niciun semn de distrugeri la nivelul ficatului sau probleme musculare", a subliniat Jennifer Robinson, profesor la Universitatea din Iowa, care a coordonat studiul LAPLACE-2.

Peter Libby, profesor la facultatea de medicina de la Universitatea Harvard, a afirmat faptul ca in acest stadiu nu se stie deocamdata daca importanta scadere de colesterol obtinuta cu aceste noi mecanisme se va traduce si printr-o reducere a numarului de infarcte si de accidente vasculare cerebrale, cum se intampla in cazul statinelor.

Oamenii de stiinta vor sa afle de asemenea daca aceasta noua clasa de medicamente anticolesterol ar putea avea efecte nefaste asupra creierului.

Agentia americana pentru medicamente (Foord and Drug Administration/ FDA) a cerut in februarie laboratorului american Regeneron si celui francez Sanofi sa evalueze posibilele efecte neurocognitive nefaste ale propriei versiuni de inhibitor al proteinei PCSK9, denumit Alirocumab, care face in prezent obiectul unui studiu clinic de faza 2. Aceasta cerinta a calmat imediat entuziasmul actionarilor si a generat dubii in legatura cu punerea pe piata a acestui nou medicament anticolesterol.

In ciuda anchetei initiate de FDA si a faptului ca efectele cardiovasculare favorabile ale acestui agent experimental nu au fost inca demonstrate, laboratorul a anuntat deja ca va incerca in 2014 sa obtina avizul favorabil pentru a lansa pe piata anticolesterolul Evolocumab pe baza celor doua studii clinice prezentate duminica.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/medicament-anticolesterol-putea-alternativa-viabila-statine_6404/

lauff lautf laurf