Imprimare

Pfizer ar putea prelua Astra Zeneca pentru o suta de miliarde de dolari

Cel mai mare producator de medicamente din lume, Pfizer (PFE) a abordat producatorul britanic Astra Zeneca (AZN) pentru o propunerea de preluare in valoare de 60 miliarde lire sterline sau de peste o suta de miliarde de dolari, conform Reuters.

Cele doua firme au purtat discutii informale cu privire la tranzactie, insa AZN a rezistat propunerii, potrivit unor surse din randul bancherilor de investitii si din industrie.

AZN este al doilea cel mai mare producator farmaceutic din Marea Britanie si, totdata, o tinta de preluare de catre alte companii din cauza viitorului sau incert, cauzat de seriile de medicamente ale caror patente vor expira curand.

AZN a suferit o perioada slaba in ceea ce priveste descoperirea de noi medicamente in ultimii ani, avand nevoie de a gasi solutii noi pentru a inlocui Nexium si Crestor, tratamente ce isi vor pierde patentul in cativa ani.

In ciuda acestor probleme, AZN a pus la punct dezvoltarea unui tratamtent impotriva cancerului, lucru ce ar fi putut atrage atentia PFE. Pfizer are probleme la randul sau, dupa ce au expirat patentele pentru Viagra si Lipitor (tratament anti-colesterol), cel mai bine vandute produse ale sale.

Cifre de afaceri

Valoarea de piata a AZN ajunge la 80 miliarde dolari, comparativ cu cea a PFE, care este evaluata la 193 miliarde dolari, potrivit datelor Thomson Reuters.

Castigurile AZN au scazut cu 6% in ultimul trimestru din 2013, iar producatorul de medicamente se asteapta la o scadere si in 2014, pe fondul competitiei pentru medicamentul Nexium.

Ultima mare achizitie a PFE a fost in 2009, cand a cumparat rivalul american Wyeth, cu 68 miliarde dolari.
Cei doi producatori de medicamente au refuzat sa comenteze informatia.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/pfizer-putea-prelua-astra-zeneca-suta-miliarde-dolari_6413/

lauff lautf laurf