Imprimare

(P) Totul despre astenia functionala

Ce este astenia functionala si cum se manifesta?

Astenia functionala este o tulburare complexa si multidimensionala, ce actioneaza la nivel fizic, psihic, intelectual dar si sexual.
In sens general, astenia functionala este asociata cu un sentiment de oboseala generalizata, usoara epuizare, lipsa initiativei, lipsa dorintei de a intreprinde activitati si incapacitatea de a face fata rutinei zilnice. In 25% din cazuri astenia este organica si trebuie tratata afectiunea care a declansat astenia. In restul de 75% din cazuri astenia este functionala.

Cine este vinovat de declansarea asteniei functionale?

Deficitul incipient de tiamina la nivel cerebral.

Tiamina are un rol important in transmiterea impulsului nervos si este necesara producerii acetilcolinei, serotoninei si adrenalinei fara de care sistemul nervos nu poate functiona. Stresul, tulburarile de somn, schimbarea intre anotimpuri, consumul frecvent de agenti anti-tiaminici (cafea, ceai, zahar, alcool, tutun, anticonceptionale, diuretice, antiacide, fenitoin, fluorouracil, indometacin) duc la o depletie de tiamina la nivel cerebral.

Depletia de tiamina la nivelul sistemului nervos central se manifesta in principal prin diferite tulburari nervoase: astenie, nervozitate si iritabilitate, apatie, insomnii, slabirea atentiei si a memoriei, scaderea capacitatii de munca. De asemenea, se poate asocia cu tulburari vegetative si senzitivosenzoriale cum ar fi: tulburari cardiace, amorteli, dureri si furnicaturi in membre, ameteala si tulburari de vedere. Deficitul cronic de tiamina se manifesta prin polineuropatie, parestezii, atrofie musculara si sindromul Wernicke-Korsakoff, caracterizat prin dementa, ataxie si oftalmoplegie. Majoritatea consumatorilor cronici de alcool prezinta deficit de tiamina, datorat atat interferentelor alcoolului cu metabolismul tiaminei, cat si nutritiei precare. Astfel acestia, datorita deficitului de tiamina, sunt predispusi la o serie de afectiuni cum ar fi: encefalopatia Wernicke, ambliopia alcoolica etc. Deficitul cronic de tiamina apare si la pacientii cu: bolile Alzheimer si Parkinson, depresie, diabet, epilepsie.

Enerion hraneste creierul cu energie inteligenta!

Derivatul de sulbutiamina (precursor al tiaminei), Enerion, adus de curand pe piata din Romania, actioneaza selectiv si tintit asupra sursei asteniei functionale la nivel central (SNC). Enerion este un dimer liposolubil care este absorit rapid la nivelul versantului digestiv, iar concentratia plasmatica este maxima dupa 1-2 ore de la administrare. In acest timp sulbutiamina trece bariera hemato-encefalica (in cantitati adaptate nevoilor organismului) si ajunge la nivelul sistemului nervos central unde se trasnsforma in tiamina si in esteri tiaminici care intra in structura neuromediatorilor (acetilcolina, adrenalina si serotonina) si au rol neurotrofic.

Enerion actioneaza tintit asupra structurilor din sistemului nervos central responsabile de mobilizarea resurselor energetice ale corpului. Dupa aproximativ 5 ore de la administrare concentratia plasmatica de Enerion scade exponential si este eliminat renal. Astfel putem spune ca sulbutiamina (Enerion) reprezinta tratamentul curativ si nu doar adjuvant al asteniei, fapt demonstrat prin numeroase studii clinice.

Sulbutiamina (Enerion) si-a confirmat eficienta prin studii clinice si in cazurile de astenie functionala la pacienti in recuperare dupa o boala infectioasa, la femei in perioada postpartum, la studenti in perioada de efort intelectual, la sportivi (mai ales in perioadele competitionale), la pacientii cu astenie sexuala si la pacientii cu tulburari de somn. In concluzie, oricare ar fi manifestarile asteniei (oboseala musculara, rezistenta redusa, tulburari de atentie, de concentrare, de memorie sau de vigilenta, lipsa increderii in sine, lipsa motivatiei, extenuare, stres, pierderea libidoului, disfunctii erectile precum si tulburari de somn si apetit), datorita actiunii selective si tintite la nivelul structurilor din sistemului nervos central responsabile de mobilizarea resurselor energetice ale corpului, Enerion (sulbutiamina) este medicamentul antiastenic al carui efect este rapid si vizibil in ameliorarea manifestarilor asteniei.

As. Univ. Dr. Ioana Mindruta
medic primar neurolog

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/astenia-functionala_6414/

lauff lautf laurf