Federatia Sanitas ar putea protesta pentru salarii mai mari in Sanatate
Liderii Federatiei Sanitas au anuntat, intr-o conferinta de presa, la Cluj-Napoca, ca vor pregati ample miscari de protest, care sa aduca aminte de ceea ce reprezenta organizatia in urma cu 20 de ani, cand forta sindicatului s-a vazut in strada, daca revendicarile sale, in special cele salariale, nu vor fi luate in seama de guvernanti, scrie Agerpres.
Vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca ar fi normal ca un asistent medical sa aiba un salariu de 2.000 de euro, in conditiile in care Romania se afla in Uniunea Europeana si preturile cu care trebuie sa se confrunte populatia sunt la fel ca cele practicate in tarile vestice.
El a tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca 28.000 de asistenti medicali au plecat din sistem si ca Romania devine un furnizor de specialisti pentru celelalte tari din Uniune.
"Legat de legea salarizarii, spre ce ne ducem? Spre o lege prin care un asistent medical care lucreaza in sala de operatii va fi platit la finalul lunii cat o infirmiera care face curat. Si asta in conditiile in care imi doresc ca si infirmiera sa aiba un salariu mare, de 15 milioane pe luna. Dar trebuie sa se inteleaga importanta unei grile de salarizare ca sa putem pastra asistentii medicali si medicii. Drama cea mai mare nu este ca au plecat medicii, au plecat asistentii. Sunt peste 28 de mii de asistenti plecati. Ei spun ca pentru un trai mai bun, dar sunt drame la nivel national de parinti care isi sacrifica familia si copii ca sa poata sa ia doi lei in plus din Uniunea Europeana", a spus Marius Sepi.
Acesta a precizat ca este nevoie de 15 ani pentru a forma un asistent medical de sala de operatie, care, "dupa ce ai investit in el, pleaca din tara pentru ca nu isi mai poate permite sa traiasca din salariul care i se ofera", iar in sistem raman "oameni nepregatiti inca".
La randul sau, presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a declarat ca organizatia pe care o conduce pregateste, pentru toamna acestui an, o miscare care va fi "mult mai dura" decat altele organizate de sindicat. El a precizat ca, din consultarile pe care Sanitas le face in cadrul organizatiilor sale din tara, reiese ca angajatii din sistemul sanitar sunt nemultumiti atat de salarii, cat si de statutul lor social, dar si de conditiile de munca.
"Lumea este mult mai inraita, oamenii privesc lucrurile mult mai dur. Asistentii medicali si colegii din Sanitas s-au saturat. Daca cat de curand nu vedem o marire salariala sau macar o respectare a sporurilor, sau macar o degrevare de tot ceea ce inseamna FMI sau alte entitati care nu-ti dau voie sa aplici legi care au fost create pentru a fi bine in acest sistem, pozitia noastra va fi extrem de dura. Le vom demonstra ca suntem acelasi Sanitas de acum 20 de ani, cand atitudinea noastra era numai in strada, dar ne putem manifesta si printr-o greva mai dura decat alta data. (...) Pentru altii s-a putut si sunt tot entitati care fac parte din zona bugetarilor si sunt entitati care intotdeauna au primit. Si numai acolo unde se munceste nu este timp sa-i vezi, sa-i auzi si nu sunt bani", a declarat Leonard Barascu.
Conducerea Federatiei Sanitas s-a aflat luni la Cluj pentru a participa la prima intalnire regionala organizata in cadrul unei caravane care are ca scop adunarea unor informatii direct, de la membrii de sindicat, despre problemele din sistem.
Potrivit liderilor Sanitas, toate aceste informatii vor fi folosite pentru redactarea unui raport care va fi dezbatut in toamna acestui an si va fi prezentat in cadrul congresului pe care organizatia il pregateste pentru luna octombrie.