Imprimare

Romania este reprezentata la Summitul European al Farmacistilor de Spital

Pe 14 si 15 mai, are loc Summitul European al Farmacistilor de Spital, la Bruxelles, pe tema “Stabilirea unor noi standarde in ingrijirea spitaliceasca”. Afiliata de un an la Asociatia Europeana a Farmacistilor de Spital, Romania va fi reprezentata la summit de catre farm. Paul Andreianu, membru si imputernicit de catre Asociatia Nationala a Farmacistilor de Spital din Romania de a participa la acest eveniment.

La Summit se vor dezbate directiile viitoare de dezvoltare ale profesiei, strategiile conform carora farmacistii de spital pot sa vina mai bine in intampinarea nevoilor pacientilor, precum si modalitati de a intari colaboarea cu ceilalti profesionisti in sanatate cu care farmacistul de spital vine in contact.

“In Romania, pentru imbunatatirea ingrijirii la nivel de spital principalii pasi ar fi: identificarea decalajelor fata de celelalte state al Uniunii Europene, stabilirea clara a standardelor de practica medicala si apoi asumarea termenelor realiste de reducere a decalajelor. Printre principalele obiective ale Asociatiei Nationale a Farmacistilor de Spital din Romania (ANSFR) fiind tocmai dezvoltarea farmaciei de spital prin stabilirea unor doctrine farmaceutice comune cu tarile UE, cresterea rolului si importantei farmacistului de spital, precum si implementarea specializarii de farmacist de spital in Facultatile de Farmacie” a declarat farm. Paul Andreianu, farmacist in cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti si membru si imputernicit de catre Asociatia Nationala a Farmacistilor de Spital din Romania de a participa la acest eveniment.

Acesta a mai spus ca obiectivele pentru 2014 ale ANSFR includ: un "inventar" al profesiei la nivel national folosind un instrument creat de Asociatia Europeana a Farmacistilor de Spital si utilizat in toate celelalte state in 2005 si 2010 si o analiza a decalajelor dintre Romania-UE. Ne vom implica activ si in alte initiative ale Asociatiei Europene si vom derula actiuni de comunicare mai vizibile pentru cresterea numarului de membrii ANSFR.

„Situatia farmacistului de spital in Romania nu este una foarte optimista, deoarece interesul pentru aceasta profesie a scazut, in conditiile salarizarii diferite in farmacia de spital cu circuit inchis fata de farmacia comunitara cu circuit deschis. Spitalele se confrunta cu o criza majora de farmacisti, chiar mai grava decat in cazul medicilor”, se arata intr-un comunicat.

O strategie posibila de incurajare a farmacistilor sa se alature farmaciilor din spitale ar trebui sa includa un cadru legislativ care sa pozitioneze financiar farmacistul de spital pe aceeasi treapta cu medicul, sa fie create programe de pregatire suplimentara speciala pentru farmacisti, asa cum sunt in alte tari, sub forma unor ultra-specializari (nutritie, oncologie, geriatrie etc).

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/romania-reprezentata-summitul-european-farmacistilor-spital_6423/

lauff lautf laurf