Imprimare

Finantele, o problema pentru sustenabilitatea noii liste de compensate

Lista de medicamente compensate ar putea intra in vigoare din octombrie 2014, insa expertii sunt retinuti in ceea ce priveste sustenabilitatea acesteia din punct de vedere financiar.

„Cu totii ne dorim ca lista de medicamente sa fie reactualizata, ne dorim pentru asiguratii nostri sa aiba acces la noile medicamente, insa in acelasi timp trebuie sa avem in vedere ca aceasta lista trebuie sustinuta financiar”, a declarat Radu tibichi, presedintele CNAS.

Timp de un an, statul ar trebui sa plateasca un miliard de lei pentru moleculele din noua lista, lucru care ar mari taxa claw-back pentru producatorii de medicamente, care deja sustin ca aceasta taxa s-a marit de la 20%, la 30%.

„Primul an de zile de implementare ar fi cam de un miliard de lei. Un miliard de lei ar insemna o crestere a taxei claw-back de la 20% in prezent, la 30% in viitor, lucru care ar destabiliza aceasta piata si consideram ca atata timp cat am ajuns la termenele de plata rezonabile 30+60 zile ar fi pacat dezechilibrarea bugetului prin introducerea acestei liste si crearea altor probleme, respectiv sa dispara medicamentele uzuale din piata din cauza cresterii excesive a acestei taxe”, a explicat Radu Tibichi.

Expertii farma spun ca daca va continua cresterea taxei claw-back, s-ar putea produce disfunctionalitati mari in industrie.

„Astazi, din pacate, taxa claw back din perspectiva ARPIM este un mecanism de acoperire a deficitului. De asemenea, ceea ce am vazut in ultimele trimestre: IV, 2013 si I, 2014, taxa s-a marit cu 30% fata de trimestrul III al anului trecut, lucru care ne poate produce in viitor disfuntionalitati mari vizavi de sustenabilitatea modelelor operationale ale industriei farma, fie ca vb de industria medicamentelor originale sau de industria genericelor”, sustine Catalin Galaseanu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Acesta a mai adaugat ca producatorii farma care platesc taxa claw-back „trateaza” doi pacienti din zece.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/finantele--problema-sustenabilitatea-noii-liste-compensate_6434/

lauff lautf laurf