MS a pus in dezbatere proiectul privind protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 medicamente orfane
Ministerul Sanatatii a pus vineri in dezbatere publica un proiect de ordin pentru protocoalele terapeutice privind prescrierea celor 17 medicamente orfane, conform Agerpres.
Este vorba de denumirile comune internationale: Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor.
Proiectul publicat pe site-ul MS prevede metodologiile de includere si excludere din tratamente, indicatiile, criteriile de includere, dar si cele de excludere pentru cele 17 molecule, precum si medicii care pot prescrie acele medicamente (exemplu: medic pneumolog).
Proiectul mai prevede modificarea dozelor cauzate de reactiile alergice si monitorizarea terapeutica a medicamentelor si cea privind raspunsul la tratament.
Totodata, mai sunt precizate si criteriile de intrerupere a tratamentului, dar si conditiile de reluare a acestuia. In proiect sunt incluse si investigatiile care trebuie recomandate pentru initierea terapiei. Dozele care trebuie sa fie administrate pentru fiecare afectiune sunt de asemenea prevazute.
Ordinul privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale prevazute in Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008, se va afla in dezbatere publica mai mult de o luna, pana pe 31 iulie.