Imprimare

(P) 4 motive sa utilizezi mai des certificatul digital

In cei cativa ani de cand certificatul digital este utilizat de medici si de farmacisti in relatia cu CNAS, efortul de a depune raportarile la ghiseele CJAS a fost eliminat, iar emiterea unei retete si eliberarea medicamentelor compensate au fost simplificate si reduse la cateva click-uri.

Astfel, furnizorii de servicii medicale si farmacistii au devenit mai eficienti si au mai mult timp pentru propriii pacienti. De castigat au avut si asiguratii din sistemul de sanatate, in cazul lor implementarea retetei electronice reducand timpii de asteptare si riscurile asociate erorilor de prescriere.

In prezent, medicii si farmacistii care detin un certificat digital calificat se pot conecta la sistemele SIUI si SIPE in vederea eliberarii retetelor electronice si transmiterii raportarilor lunare, pot accesa Dosarul electronic de sanatate al pacientilor (DES) si pot transmite documente semnate electronic online catre alte 8 institutii importante, precum Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau Oficiul National al Registrului Comertului.

In plus, detinerea unui certificat digital calificat le ofera medicilor si farmacistilor urmatoarele beneficii:

1. Valoare legala

Poate unul dintre cel mai putin constientizate beneficii ale detinerii unui certificatul digital este faptul ca certificatul permite semnarea oricarui tip de document electronic, conferindu-i valoare legala.
Conform prevederilor Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, documentele in format digital semnate electronic pe baza unui certificat digital calificat au aceeasi valoare legala cu a documentelor semnate de mana si stampilate.

2. Rapiditate

Cele mai mari companii din Romania folosesc certificatul digital pentru semnarea contractelor si a altor documente cu implicatii legale, nu doar pentru ca astfel elimina costurile de curierat, ci mai ales pentru ca reduc timpul necesar semnarii lor la cateva secunde.
Daca transmiterea documentelor tiparite consuma timp si resurse, documentele electronice au marele avantaj de a putea fi transmise oriunde, in cateva secunde, fara cheltuieli postale.

3. Reducerea costurilor
Documentul semnat electronic poate fi transmis oriunde, cu zero cheltuieli de curierat, fara ca macar o pagina sa fie tiparita si transmisa, contra cost, catre institutia sau partenerul-destinatar. in plus, documentul semnat electronic poate fi pastrat in format digital, pe un CD, pe un hard disk sau intr-o arhiva electronica, si nu mai ocupa spatiul din cabinet.

4. Cresterea eficientei
“Cu certificatul digital calificat poti semna orice tip de document electronic si n-ai niciun motiv sa nu o faci. Legislatie exista, iar beneficiile nu sunt deloc de neglijat. Noi semnam electronic de cativa ani chiar contractele de reinnoire a certificatului digital cu propriii nostri clienti , pentru ca este mult mai rapid si mult mai ieftin. Astfel, elimini o buna parte din timpul alocat procesarii documentelor, elimini cheltuieli inutile si iti poti dedica mai mult timp relatiei cu clientii. Tot electronic semnam si contractele cu furnizorii, partenerii de afaceri si cu orice companie detine un certificat digital si agreeaza acest mod de a face business.”, declara Adrian Floarea, Director comercial al unuia dintre cei mai mari furnizori de certificate digitale din Romania, certSIGN S.A.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/4-motive-utilizezi-des-certificatul-digital_6449/

lauff lautf laurf