Imprimare

Istoria Medicinei si a Farmaciei, rememorata la UMF „Carol Davila”

In perioada, 26-28 Iunie 2014 va avea loc al VIII-lea Congres National de Istoria Medicinei si a Farmaciei, eveniment organizat de Societatea Romana de Istoria Medicinei, Societatea Romana de Istoria Farmaciei, Catedrele de Istoria Medicinei si Istoria Farmaciei din cadrul UMF „Carol Davila” si Asociatia Medicala Romana.

Printre temele abordate de reprezentantii de seama ai medicinei romanesti se vor numara: Istoricul vietii academice in medicina si farmacia romaneasca, Istoricul neurostiintelor in Romania, Istoricul medicinei romanesti in mediul urban, Istoricul eticii biomedicale in Romania, Medicina si farmacia in epoca brancoveneasca si multe alte teme de interes.

Presedintele congresului, Prof. Dr. Nicolae Marcu este incantat de sustinerea celui de-al VIII-lea Congres National la Bucuresti intrucat reprezinta o oportunitate perfecta de a reflecta asupra drumului parcurs pana acum si de a veni cu noi descoperiri despre trecutul sanitar al tarii.

Societatea Romana de Istoria Medicinei (SRIM) si-a inceput activitatea in 1929 la initiativa lui Victor Gomoiu si de-a lungul timpului s-a impus ca for stiintific al acestui domeniu interdisciplinar ce formeaza insusi nucleul umanismului medical. SRIM are la activ nu mai putin de 7 congrese nationale, 43 de reuniuni nationale anuale, 2 Congrese Internationale (al IX-lea in 1923 si al XXII-lea in 1970) si un Congres Balcanic in 2009. “Primul nostru gand se indreaptacatre intemeietorul Societatii Dr. Victor Gomoiu - parintele fondator, si catre C. D. Severeanu si I. Cantacuzino, primii presedinti, precum la urmasii lor - intre care V. L. Bologa si B. Dutescu, presedinti care au dus mai departe idealurile si obiectivele fondatorilor”, a precizat Prof. Dr. N. Marcu, Presedinte SRIM.

In contextul in care anul acesta se comemoreaza 300 de ani de la jertfa Sfintilor Martiri Brancoveneni, iar Guvernul Romaniei impreuna cu Patriarhia Romana au declarat anul 2014 “Anul Brancoveneanu”, cel de-al VIII-lea Congres National de la Bucuresti va acorda o atentie deosebita medicinei din epoca brancoveneasca.

“Veti gasi in programul Congresului teme de mare interes precum: Istoricul vietii academico- stiintifice a medicilor si farmacistilor din Romania, Istoria Neurostiintelor, Istoricul institutiilor sanitare din orasele romanesti (cu accent pe medicina Bucurestilor- la 555 de ani de atestare documentara). Un loc aparte il ocupa „medicina in epoca brancoveneasca” la 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni. De subliniat este nivelul stiintific inalt la care au ajuns cercetarile de istoria medicinei si a farmaciei, rigoarea metodica, analiza critica si contextuala, demitizarea – ceea ce noi numim „noua istorie a medicinei”, a conchis Prof. Dr. N. Marcu, Presedinte SRIM.

La randul sau, vicepresedintele congresului si titularul Catedrei de Istoria Medicinei a UMF „Carol Davila”, Prof. Dr. Octavian Buda, subliniaza ca„istoria medicinei se afla de mai multi ani intr-un proces remarcabil de transformare conceptuala, determinata, pe de o parte, de necesitatea societatii de a aborda noile provocari ale progresului stiintific si dilemele etice pe care implica iar, pe de alta parte, determinata de efortul de reactualiza idei si teorii medico-sociale care sa individualizeze scolile medicale nationale in plan European”. Exista, in acest sens, „o vointa comuna pentru ca istoriografia medicala a Europei de Est si a Romaniei in particular, sa fie readusa in actualitate, prin contributii specifice si esentiale, in concertul lumii occidentale unde ii este locul”.

Timp de doua zile, cei prezenti la eveniment vor rasfoi file din istoria medicinei romanesti, impreuna cu reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, una dintre cele mai vechi si prestigioase institutii de profil din Romania.

Evenimentul se va desfasura la Hotel Howard Johnson (Grand Plaza Hotel), din Bucuresti, Calea Dorobantilor nr. 5-7. Deschiderea Congresului va avea loc pe data de 26 iunie, la ora 13.00, in Sala de Conferinte Arizona, iar cocktailul de primire a invitatiilor va avea loc pe 26 iunie, la ora 19.00, in Sala Avalon.

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/istoria-medicinei-farmaciei--rememorata-umf-carol-davila_6450/

lauff lautf laurf