Imprimare

Studiu: Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt achizitionate cel mai des de catre romani

67% dintre romani cumpara medicamente eliberate pe baza de reteta cel putin o data la 3 luni, arata cel de-al patrulea val al studiului CONFIDO, desfasurat de Exact Cercetare si Consultanta, prin colaborare cu Link Resource, la initiativa Institutului Aspen Romania.

Femeile sunt totusi cele care cumpara lunar mai mult decat barbatii: 30% versus 22%. In ceea ce priveste regiunile social-istorice, majoritatea bucurestenilor, a moldovenilor si a transilvanenilor cumpara medicamente pe baza de reteta mai rar de o data la 3 luni: 30%, 24% si, respectiv, 28%.
Doar locuitorii Munteniei sunt cei care achizitioneaza majoritar astfel de medicamente o data pe luna - 30%.

Cand vine insa vorba de medicamentele pentru a caror achizitie nu este necesara prescriptia medicului, comportamentul de cumparare se modifica, jumatate dintre romani facand des astfel de cumparaturi: 26% lunar si 25% bilunar.

"Analizand comportamentul de achizitie pe genuri, constatam ca doar 19% dintre barbati cumpara de doua ori pe luna, în timp ce procentul femeilor care cumpara cu aceeasi frecventa ajunge la 31%. Privind de aceasta data spre procentul femeilor care achizitioneaza rar, se constata faptul ca acesta este mult mai mic comparativ cu cel al barbatilor. Astfel, doar 12% dintre femei achizitioneaza la 2-3 luni si 10% la distante mai mari de 3 luni, în timp ce pentru categoria barbatilor, acest procent se ridica la 18% în primul caz si 19% în cel de-al doilea", arata studiul.

Sunt remarcate de asemenea diferente la nivel de regiuni privind spre frecventa cu care sunt achizitionate medicamentele fara reteta, comparativ cu cele ce pot fi cumparate doar în baza unei prescriptii medicale. Astfel, locuitorii Moldovei si ai Munteniei cumpara medicamente fara reteta de doua ori pe luna: 28% si, respectiv, 27%. La randul lor, transilvanenii cumpara cu preponderenta o data pe luna: 26%. Bucurestenii opteaza tot pentru cumparaturi lunare, procentul acestora fiind cel mai ridicat la nivel national: 29%.
Studiul mai arata ca 29% dintre cei care au achizitionat in ultimele 3 luni medicamente care se elibereaza cu reteta au achitat sume medii lunare cuprinse între 50-99 lei. Numarul celor care au platit în medie 100-149 lei pe luna pentru medicamente eliberate cu reteta este însa mai mic: 17%.
Barbatii platesc în medie mai mult atunci cand cumpara medicamente eliberate pe baza de reteta medicala. 22% cheltuie in medie 100-149 lei pe luna, spre deosebire de femei, al caror procent atinge în acest caz doar 13%..

Privind la nivel regional, moldovenii sunt cei care aloca cele mai mici sume pentru medicamentele eliberate cu reteta: 25-49 lei (26%) si 0-24 lei (18%).
Pentru medicamentele ce se elibereaza fara reteta, cei mai multi dintre romani (32%) au platit în medie pe luna (privind spre ultimele 3 luni de zile) sume cuprinse între 50-99 lei.

Cei mai multi romani (22%) estimeaza ca vor cheltui intre 50-99 lei. Privind de aceasta data spre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, mai mult de un sfert dintre romani (26%) estimeaza ca vor cheltui intre 50-99 lei in urmatoarele 3 luni.

Cand vine insa vorba de suplimentele nutritive, romanii nu preconizeaza sa aloce sume la fel de generoase. Astfel, aproximativ o treime dintre acestia (30%) vor aloca un buget mediu de 1-24 lei în urmatoarele 3 luni pentru cumpararea de suplimente nutritive. În plus, barbatii sunt cei care afirma în procent mai mare comparativ cu femeile ca vor aloca un buget cuprins între 0-24 lei (35% /vs/ 26%).
Aceeasi tendinta cu cea identificata în cazul intentiei achizitionarii suplimentelor nutritive se constata si la nivelul intentiei cumpararii altor produse din cadrul farmaciei. Astfel, majoritatea romanilor (25%) estimeaza ca vor cheltui sume de pana în 24 de lei în urmatoarele 3 luni pentru produse parafarmaceutice.

Studiul CONFIDO este realizat trimestrial, in vederea surprinderii dinamicii preferintelor populatiei cu privire la sistemului medical si farmaceutic din Romania.

Universul cercetarii a fost reprezentat de persoane cu varste cuprinse între 18 si 70 de ani, rezidente în mediul urban, pe un esantion de 1008 respondenti, care au raspuns la chestionarul Exact Cercetare si Consultanta, administrat pe internet.

 

Sursa http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/studiu-medicamentele-eliberate-prescriptie-medicala-sunt-achizitionate-des-romani_6452/

lauff lautf laurf